Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 308846

Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o vrsti ulja u obroku


Primorac, Ljiljana; Kralik, Gordana; Perl Pirički, Antonija; Hrehor, Branka
Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o vrsti ulja u obroku // Krmiva 2007, Programme and paper summaries
Opatija, Hrvatska, 2007. str. 104--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 308846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o vrsti ulja u obroku
(Organoleptic traits of chicken meat in relation to dietary supplementation of oils)

Autori
Primorac, Ljiljana ; Kralik, Gordana ; Perl Pirički, Antonija ; Hrehor, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Krmiva 2007, Programme and paper summaries / - , 2007, 104---

Skup
14th International conference KRMIVA 2007

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 11.06.2007. - 14.06.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
riblje ulje ; biljno ulje ; pileće meso ; organoleptička svojstva
(marine oil ; vegetable oil ; chicken meat ; organoleptic traits)

Sažetak
Svrha ovoga rada bila je istražiti utjecaj obogaćivanja obroka različitim uljima (pokus: kombinacija Pronova Biocare Epax 1 i Pronova Biocare Epax 2 pripravaka, suncokretovog i lanenog ulja ; kontrola: suncokretovo ulje) na organoleptička svojstva bijelog (prsno mišićje ) i crvenog (mišićje batka i zabatka) mesa. Hranidbeni tretmani primijenjeni su od 22. do 42. dana tova, a smjese su sadržavale 20% sir. proteina i 13, 50 ME MJ/kg. Skalom od 0 (ne osjeti se) do 9 (vrlo jako se osjeti) trenirani senzorski panel od sedam ocjenjivača ocjenjivao je intenzitet slijedećih svojstava: miris i okus na piletinu, miris i okus po ribi, miris i okus po oksidiranom ulju, dok je ukupan dojam ocjenjivan skalom od 1 (loš) do 5 (tipično). Svojstva miris i okus na pileće meso ocijenjena su kao srednje jakog intenziteta i kod bijelog i kod crvenog mesa. Neznatno zamjetljiv miris i okus po oksidiranom ulju nađen je kod svih uzoraka, a razlike u intenzitetu, s obzirom na kontrolu, nisu bile statistički značajne. Miris i okus po ribi utvrđen je kod svih uzoraka (bijelog i crvenog mesa) u pokusnim skupinama, a najmanje su razlike s obzirom na kontrolni uzorak bile za miris po ribi crvenog mesa. Kontrolni uzorak je i ukupno bolje ocijenjen od ostalih uzoraka. Ukupno gledano, ispitivana ulja u hranidbi pokusnih skupina pilića rezultiraju pojavom slabog, ali ipak jasno uočljivog mirisa i okusa po ribi koji se ne smije zanemariti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Primorac, Ljiljana; Kralik, Gordana; Perl Pirički, Antonija; Hrehor, Branka
Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o vrsti ulja u obroku // Krmiva 2007, Programme and paper summaries
Opatija, Hrvatska, 2007. str. 104--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Primorac, L., Kralik, G., Perl Pirički, A. & Hrehor, B. (2007) Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o vrsti ulja u obroku. U: Krmiva 2007, Programme and paper summaries.
@article{article, author = {Primorac, Ljiljana and Kralik, Gordana and Perl Piri\v{c}ki, Antonija and Hrehor, Branka}, year = {2007}, pages = {104---}, keywords = {riblje ulje, biljno ulje, pile\'{c}e meso, organolepti\v{c}ka svojstva}, title = {Organolepti\v{c}ka svojstva mesa pili\'{c}a u ovisnosti o vrsti ulja u obroku}, keyword = {riblje ulje, biljno ulje, pile\'{c}e meso, organolepti\v{c}ka svojstva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Primorac, Ljiljana and Kralik, Gordana and Perl Piri\v{c}ki, Antonija and Hrehor, Branka}, year = {2007}, pages = {104---}, keywords = {marine oil, vegetable oil, chicken meat, organoleptic traits}, title = {Organoleptic traits of chicken meat in relation to dietary supplementation of oils}, keyword = {marine oil, vegetable oil, chicken meat, organoleptic traits}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font