Pregled bibliografske jedinice broj: 308846
Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o vrsti ulja u obroku
Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o vrsti ulja u obroku // Krmiva 2007, Programme and paper summaries
Opatija, Hrvatska, 2007. str. 104--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 308846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Organoleptička svojstva mesa pilića u ovisnosti o
vrsti ulja u obroku
(Organoleptic traits of chicken meat in relation to
dietary supplementation of oils)
Autori
Primorac, Ljiljana ; Kralik, Gordana ; Perl Pirički, Antonija ; Hrehor, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Krmiva 2007, Programme and paper summaries
/ - , 2007, 104---
Skup
14th International conference KRMIVA 2007
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 11.06.2007. - 14.06.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
riblje ulje ; biljno ulje ; pileće meso ; organoleptička svojstva
(marine oil ; vegetable oil ; chicken meat ; organoleptic traits)
Sažetak
Svrha ovoga rada bila je istražiti utjecaj obogaćivanja obroka različitim uljima (pokus: kombinacija Pronova Biocare Epax 1 i Pronova Biocare Epax 2 pripravaka, suncokretovog i lanenog ulja ; kontrola: suncokretovo ulje) na organoleptička svojstva bijelog (prsno mišićje ) i crvenog (mišićje batka i zabatka) mesa. Hranidbeni tretmani primijenjeni su od 22. do 42. dana tova, a smjese su sadržavale 20% sir. proteina i 13, 50 ME MJ/kg. Skalom od 0 (ne osjeti se) do 9 (vrlo jako se osjeti) trenirani senzorski panel od sedam ocjenjivača ocjenjivao je intenzitet slijedećih svojstava: miris i okus na piletinu, miris i okus po ribi, miris i okus po oksidiranom ulju, dok je ukupan dojam ocjenjivan skalom od 1 (loš) do 5 (tipično). Svojstva miris i okus na pileće meso ocijenjena su kao srednje jakog intenziteta i kod bijelog i kod crvenog mesa. Neznatno zamjetljiv miris i okus po oksidiranom ulju nađen je kod svih uzoraka, a razlike u intenzitetu, s obzirom na kontrolu, nisu bile statistički značajne. Miris i okus po ribi utvrđen je kod svih uzoraka (bijelog i crvenog mesa) u pokusnim skupinama, a najmanje su razlike s obzirom na kontrolni uzorak bile za miris po ribi crvenog mesa. Kontrolni uzorak je i ukupno bolje ocijenjen od ostalih uzoraka. Ukupno gledano, ispitivana ulja u hranidbi pokusnih skupina pilića rezultiraju pojavom slabog, ali ipak jasno uočljivog mirisa i okusa po ribi koji se ne smije zanemariti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek