Pregled bibliografske jedinice broj: 308574
Sinergistički učinak sastojaka eteričnih ulja na odabrane bakterije roda Salmonella
Sinergistički učinak sastojaka eteričnih ulja na odabrane bakterije roda Salmonella, 2006., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 308574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinergistički učinak sastojaka eteričnih ulja na odabrane bakterije roda Salmonella
(Synergistic effect of essential oil constituents on selected Salmonella species)
Autori
Pavlović, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.12
Godina
2006
Stranica
111
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
Salmonella; Enterococcus faecalis; Escherichia coli; karvakrol; heksenal; terc – butilhidrokinon; timol; sinergistički učinak
(Salmonella; Enterococcus faecalis; Escherichia coli; carvacrol; hexenal; terc – butylhydroquinone; thymol; synergistic effect)
Sažetak
Istražen je utjecaj sastojaka eteričnih ulja (karvakrol, eugenol, heksenal, timol i terc– butilhidrokinon) na odabrane bakterije roda Salmonella: S. agona, S. enteritidis, S. infantis i S. paratyphi te vrste Escherichia coli i Enterococcus faecalis. Minimalna bakteriocidna koncentracija sastojaka eteričnih ulja određena je makrodilucijskom metodom. Istom metodom je utvrđen sinergistički utjecaj kombinacija sastojaka eteričnih ulja. Istražena je promjena broja stanica odabranih bakterija tijekom inkubacije u moždano – srčanom bujonu uz dodatak sastojaka eteričnih ulja nakon 1., 2., 4., 8. i 24. sata uzgoja pri 37°C. Metodom dilucije je istraženja promjena broja stanica odabranih bakterija tijekom inkubacije u mljevenom svinjskom mesu s dodatkom različitih koncentracija odabranih sinergističkih kombinacija sastojaka eteričnih ulja nakon 1., 4., 8. i 24 sata inkubacije na 37°C. Određen je kemijski sastav i senzorske promjene prije, tijekom i nakon kuhanja mljevenog mesa sa sinergističkim kombinacijama sastojaka eteričnih ulja. Najmanja minimalna bakteriocidna koncentracija primijećena je pri 31, 25 mgL-1 timola prema S. enteritidis i E. coli dok je terc – butilhidrokinon u potpunosti inhibirao S. paratyphi tek pri 250 mgL-1. Utvrđena je statistički značajna razlika tijekom inkubacije S. infantis sa sinergističkom kombinacijom od 25 mgL-1 karvakrola i 12, 5 mgL-1 heksenala i 18, 75 mgL-1 karvakrola i 18, 75 mgL-1 terc– butilhidrokinona i E. faecalis s kombinacijom 12, 5 mgL-1 terc– butilhidrokinona i 37, 5 mgL-1 timola. Inkubacijom pojedinačnih tvari u moždano – srčanom bujonu: eugenola, karvakrola i timola na S. agona ; karvakrola i terc– butilhidrokinona na S. infantis ; karvakrola i timola na S. paratyphi te terc-butilhidrokinona i timola na Enterococcus faecalis utvrđena je statistički značajna razlika. Tijekom inkubacije S. enteritidis i E. coli nije utvrđena statistički značajna razlika. Statistički značajna razlika nije utvrđena tijekom inkubacije odabranih kultura u mljevenom mesu, kao niti senzorske promjene u mljevenom svinjskom mesu prije kuhanja, tijekom i nakon kuhanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija