Pregled bibliografske jedinice broj: 308495
Utjecaj sustava gospodarenja i endomikorize na uzgoj endivije (Cichorium endivia L.)
Utjecaj sustava gospodarenja i endomikorize na uzgoj endivije (Cichorium endivia L.) // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 51 (2006), 57/1; 133-146 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 308495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sustava gospodarenja i endomikorize na uzgoj endivije (Cichorium endivia L.)
(The influence of production system and mycorrhiza on endivia production (Cichorium endivia L.))
Autori
Ban, Dean ; Oplanić, Milan ; Novak, Bruno ; Žutić, Ivanka ; Borošić, Josip ; Ilak Peršurić, Anita Silvana
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 51
(2006), 57/1;
133-146
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
endivija (Cichorium endivia L.); ekološki sustav gospodarenja; endomikoriza; konvencionalni sustav gospodarenja; održivi sustav gospodarenja
(endivia (Cichorium endivia L.); endomycorrhiza; conventional production; organic production; sustainable production)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj ekološkog, održivog i konvencionalnog sustava uzgoja te endomikorize na uzgoj endivije kao naknadnog usjeva nakon uzgoja salate sa svrhom iskorištenja prethodno postavljenog PE malča. Dvofaktorijalni pokus postavljen je tijekom 2002. i 2003. godine u tri ponavljanja po split – plot shemi na lokaciji u Puli (Hrvatska). Glavni faktor « ; sustav proizvodnje» ; imao je tri stepenice (ekološki, održivi i konvencionalni), dok je podfaktor « ; mikoriza» ; imao dvije stepenice (presadnice endivije inokulirane s endomikoriznom gljivom i ne inokulirane presadnice). Endivija je sađena nakon berbe salate na postavljene PE malčeve u konvencionalnom i održivom sustavu, dok je na ekološkom sustavu sađena nakon unošenja (frezanja) ostataka salate i biljnog malča (stočni grašak i jara grahorica) u tlo. Gnojidba (fertirigacijom) i zaštita od bolesti i štetnika endivije provedeni su po osnovnim principima za ekološki, održivi i konvencionalni sustav uzgoja. Na ostvareni sklop biljaka, promjer glavice, prosječnu masu glavice, i tržni prinos utvrđen prilikom berbe, nije značajnije utjecala ni mikoriza ni sustav proizvodnje. Značajno najmanje netržnih glavica endivije imao je održivi sustav proizvodnje, dok je najviše netržnih glavica imao ekološki sustav proizvodnje u prvoj godini istraživanja, dok u drugoj godini razlike nisu bile statistički opravdane. Mikoriza nije utjecala na ovo svojstvo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Ilak-Perušić
(autor)
Joisp Borošić
(autor)
Milan Oplanić
(autor)
Ivanka Žutić
(autor)
Bruno Novak
(autor)
Dean Ban
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts