Pregled bibliografske jedinice broj: 307876
Alkoholna fermentacija glukoze uz imobilizirani pekarski kvasac
Alkoholna fermentacija glukoze uz imobilizirani pekarski kvasac, 2007., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 307876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkoholna fermentacija glukoze uz imobilizirani pekarski kvasac
(Alcoholic fermentation using immobilized bakers yeast)
Autori
Žmire, Luciana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
05.10
Godina
2007
Stranica
30
Mentor
Andričić, Branka
Ključne riječi
alkohol; fermentacija; pekarski kvasac; alginat
(alcohol; fermentation; bakers yeast; alginate)
Sažetak
Suhi pekarski kvasac suspendiran je u otopini Na-alginata te imobiliziran dokapavanjem suspenzije u otopinu CaCl2 pri čemu kvasac ostaje zarobljen u netopljivom Ca-alginatu. Istraživan je utjecaj koncentracije Na-alginata i koncentracije CaCl2 na količinu alkohola dobivenog fermentacijom glukoznog supstrata. Fermentacija je provedena i uz suspendirani (ne-imobilizirani) kvasac te je zaključeno da je proces uz imobilizirani pekarski kvasac ekonomičniji. Istovremeno, imobilizirani pekarski kvasac moguće je ponovno upotrijebiti u procesu fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija