Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 306521

Ispitivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti poriluka (Allium porrum L.)


Opačak, Martina
Ispitivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti poriluka (Allium porrum L.), 2007., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 306521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti poriluka (Allium porrum L.)
(Investigation of Composition, Mucoadhesion and Antioxidant Activity of Leek (Allium porrum L.))

Autori
Opačak, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.06

Godina
2007

Stranica
41

Mentor
Zovko, Marijana

Neposredni voditelj
Jug, Mario

Ključne riječi
Allium porrum L.; aminokiseline; ugljikohidrati; fenoli; mukoadhezivnost; antioksidativna aktivnost
(Allium porrum L.; amino acids; carbohydrates; phenolics; mucoadhesion; antioxidant activity)

Sažetak
U radu je ispitivan aminokiselinski sastav te količina ugljikohidrata i fenola u ekstrakatima poriluka te njihova mukoadhezivnost i antioksidativno djelovanje. Ekstrakcija se vršila dvama otapalima: 5 mmol L-1 HCl u vodi i 20 %-tnom etanolu. Za pripravu su korišteni listovi poriluka (Allii porri folium) i lukovice poriluka (Allii porri bulbus). Tako su dobivena ukupno četiri ekstrakta. Aminokiselinski sastav ekstrakata ispitan je tankoslojnom kromatografijom te je dokazana prisutnost osam aminokiselina: Lys, Hys, Gly, Glu, Tyr, Val, Leu i Ala.Sadržaj šećera ispitan je spektrofotometrijski te je utvrđeno da svi ekstrakti sadrže relativno veliku količinu tih spojeva (više od 60%). Ispitivanjem mukoadhezivnosti mjerenjem rada adhezije, utvrđeno je da ekstrakti pokazuju umjerena mukoadhezivna svojstva što upućuje na nisku zastupljenost mukoadhezivnih polisaharida u ekstraktima. Spektofotometrijski je utvrđeno da najveći sadržaj fenola među ispitivanim ekstraktima ima etanolni ekstrakt lista poriluka. Ispitivanje antioksidativne aktivnosti s 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil slobodnim radikalom pokazalo je da ekstrakti tek u višim koncentracijama pokazuju značajniju antioksidativnu aktivnost. Najveću antioksidativnu aktivnost ima vodeni ekstrakt lista što navodi na zaključak da fenolni spojevi nisu glavni nosioci antioksidativnog djelovanja u ovim ekstraktima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Jug (mentor)

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Opačak, Martina
Ispitivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti poriluka (Allium porrum L.), 2007., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Opačak, M. (2007) 'Ispitivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti poriluka (Allium porrum L.)', diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Opa\v{c}ak, Martina}, year = {2007}, pages = {41}, keywords = {Allium porrum L., aminokiseline, ugljikohidrati, fenoli, mukoadhezivnost, antioksidativna aktivnost}, title = {Ispitivanje sastava, mukoadhezivnosti i antioksidativne aktivnosti poriluka (Allium porrum L.)}, keyword = {Allium porrum L., aminokiseline, ugljikohidrati, fenoli, mukoadhezivnost, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Opa\v{c}ak, Martina}, year = {2007}, pages = {41}, keywords = {Allium porrum L., amino acids, carbohydrates, phenolics, mucoadhesion, antioxidant activity}, title = {Investigation of Composition, Mucoadhesion and Antioxidant Activity of Leek (Allium porrum L.)}, keyword = {Allium porrum L., amino acids, carbohydrates, phenolics, mucoadhesion, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font