Pregled bibliografske jedinice broj: 305468
Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja
Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja // Meso, 9 (2007), 4; 208-214 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 305468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja
(Lipid metabolism in skeletal muscle of broiler chickens after fattening period and fasting)
Autori
Beer Ljubić, Blanka ; Milinković-Tur, Suzana ; Piršljin, Jasna ; Zdelar-Tuk, Maja
Izvornik
Meso (1332-0025) 9
(2007), 4;
208-214
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pilići; trigliceridi; kolesterol; lipoproteinska lipaza; skeletni mišići; gladovanje
(chicken; triacylglycerols; cholesterol; lipoprotein lipase; skeletal muscle; fasting)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj 48-satnog gladovanja na metabolizam masnih tvari u skeletnim mišićima pilića teške hibridne linije Ross. Nakon završetka tova i gladovanja žrtvovano je po deset životinja kojima su uzeti uzorci grudnog i bedrenog mišića. U homogenatima tkiva određene su koncentracije triglicerida, kolesterola i lipidskih peroksida te aktivnost lipoproteinske lipaze. Nakon završetka tova, u bedrenom mišiću pilića bila je značajno veća koncetracija triglicerida (p<0, 05) kao i aktivnost lipoproteinske lipaze (p<0, 05) u odnosu na grudni mišić pilića. Gladovanje je rezultiralo značajnim smanjenjem koncentracija triglicerida (p<0, 05) i kolesterola (p<0, 05) te povećanjem koncentracije lipidskih peroksida (p<0, 05) u bedrenom mišiću dok je u grudnom mišiću koncentracija lipidskih peroksida značajno smanjena (p<0, 05). Aktivnost lipoproteinske lipaze se nakon gladovanja značajno povećala u grudnom (p<0, 05), a smanjila u bedrenom mišiću pilića (p<0, 05) u odnosu na vrijednosti dobivene na kraju tova. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da sukladno razlici u građi i metabolizmu promatranih mišića, bedreni mišić ima veću koncentraciju triglicerida i veću aktivnost lipoproteinske lipaze nakon završetka tova dok u gladovanju dolazi do potrošnje zaliha masnih tvari kao i povećanja osjetljivosti na oksidativna oštećenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Milinković-Tur, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Blanka Beer Ljubić
(autor)
Maja Zdelar-Tuk
(autor)
Suzana Milinković-Tur
(autor)
Jasna Aladrović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- CAB Abstarcts
- Food Science and Technology Abstract
- Zoological Records