Pregled bibliografske jedinice broj: 305333
Učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate mliječnih ovaca
Učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate mliječnih ovaca // Znanstveno-stručni sastanak Veterinarska znanost i struka : zbornik sažetaka / Cvrtil, Željka (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. str. 52-52 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 305333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate mliječnih ovaca
Autori
Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Kušće, Luana ; Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveno-stručni sastanak Veterinarska znanost i struka : zbornik sažetaka
/ Cvrtil, Željka - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005, 52-52
ISBN
953606050X
Skup
Znanstveno-stručni sastanak Veterinarska znanost i struka
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.05.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ovca; kvasac; proizvodni rezultati
(sheep; yeast; production results)
Sažetak
Proveden je pokus da bi se utvrdio učinak živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate mliječnih ovaca u kasnoj laktaciji. Dosadašnji rezultatu kod preživača upućuju na mogućnost povećanje mliječnosti i promjene u krvnim parametrima, ali su rezultati kontradikotorni. U pokusu je korišteno 40 mliječnih ovaca (istarska pramenka X istočno frizijska) od 20. do 28. tjedna laktacije. Sve životinje su bile multiparne, prosječno stare 2, 5 godina. Ovce su bile strojno mužene dva puta dnevno (6h i 17h) u dvostrukom izmuzištu. Pokusne životinje su izabrane između 347 mliječnih ovaca. Tijekom predtretmana primale su isti obrok baziran na paši i dodatku koji je sadržavao kukuruz (66, 3% ), sojinu sačmu (18, 7%), posije (6%) i vitaminsko mineralnu predmješavinu. Tijekom 150. dana podijeljene su u dvije grupe: kontrolnu skupinu (KS) i pokusnu skupinu (SC) koja je u hrani dobivala 1g dnevno živih stanica kvasca. Tijekom pokusa je praćena: količina mlijeka, kemijski sastav mlijeka i krvni parametri. Ukupna količina mlijeka je bila veća u SC skupini 21. dan mjerenja (p < 0, 1). Količina mlijeka ujutro je također bila veća u SC skupini, ali statistički značajno samo 21. dan (p < 0, 05). Nikakve značajnosti nije bilo u količini mlijeka kod večernjih mužnji. Sastav mlijeka (mliječna mast, bjelančevina, laktoza i suha tvar) i krvni parametri (ukupna bjelančevina, albumin, kolestrol, urea, kreatinin, trigliceridi, Ca i P) se nisu značajno razlikovali između eksperimentalne i kontrolne skupine. Na osnovi rezultata pokusa zaključili smo da dodavanje živih stanica kvasca (Saccharomyces cerevisiae ) u obrok ovaca u kasnoj laktaciji nije statistički značajno utjecalo na praćene parametre kod hranidbe pašom i dodatkom. Razlozi za to mogu uključivati više čimbenika, a kao najvažnije smo naveli: razdoblje laktacije, terenske uvjete kao i kontradikotorne rezultate primjene kvasca kod preživača. Međutim, ukupna količina mlijeka je bila veća u skupini s dodatkom stanica kvasca (602, 9 i 630, 28, za KS i SC) kao što je i jutarnja količina mlijeka dosegla značajnost 21. dan. Iz tih razloga smatramo da su potrebna daljnja istraživanju u ranijoj fazi laktacije i pod drugim hranidbenim uvjetima kako bi se utvrdio utjecaj živih stanica kvasca na proizvodne rezultate mliječnih ovaca.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0532265-2244 - Učinak nutraceutika na zdravlje i proizvodnost farmskih životinja (Mikulec, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Željko Mikulec
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Hrvoje Valpotić
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)