Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 302696

Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine


Perši, Nina
Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 302696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine
(Sensory profile and physicochemical properties of amorpha and tengerine honey)

Autori
Perši, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.06

Godina
2007

Stranica
37

Mentor
Perl Pirički, Antonija

Ključne riječi
senzorska analiza; fizikalno-kemijski parametri; med mandarine; med amorfe
(sensory analysis; physicochemical parameters; amorpha honey; tangerine honey)

Sažetak
Na našem području ima puno vrsta meda, međutim med amorfe i med mandarine se rjeđe susreću tako da je i podataka o njima u literaturi manje. Također i u tablicama Europskih monoflornih uzoraka meda nema senzorskog i fizikalno – kemijskog opisa meda mandarine i meda amorfe pa je cilj ovog rada bio je odrediti senzorski profil meda amorfe i meda mandarine, napraviti peludnu analizu i sve potkrijepiti fizikalno – kemijskom karakterizacijom. Analizirano je 5 uzoraka meda mandarine i 5 uzoraka meda amorfe. Najprije je provedena peludna analiza, zatim fizikalno – kemijska analiza, a potom je uslijedila senzorska analiza uzoraka koju je proveo panel za senzorsko ocjenjivanje meda od 5 članova. Od fizikalno – kemijskih parametara određeni su: udio vode, električna provodnost, slobodna kiselost, udio šećera, aktivnost dijastaze i udio hidroksimetilfurfurala. Med mandarine karakterizira niska električna provodnost i kiselost te niža aktivnost dijastaze. Med amorfe karakterizira niska električna provodnost i kiselost te srednje visoka aktivnost dijastaze. Senzorskom analizom utvrđeno je da je med mandarine svijetlo žute do tamnije žute boje, osvježavajućeg, voćnog i cvjetnog mirisa, neprimjetne do slabe kiselosti i srednje slatkoće bez izražene gorčine. Med amorfe je uobičajene boje meda, osvježavajućeg, biljnog (trava) i cvjetnog mirisa, neprimjetne kiselosti i srednje slatkoće bez izražene gorčine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antonija Perl Pirički (mentor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perši, Nina
Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Perši, N. (2007) 'Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}i, Nina}, year = {2007}, pages = {37}, keywords = {senzorska analiza, fizikalno-kemijski parametri, med mandarine, med amorfe}, title = {Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine}, keyword = {senzorska analiza, fizikalno-kemijski parametri, med mandarine, med amorfe}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}i, Nina}, year = {2007}, pages = {37}, keywords = {sensory analysis, physicochemical parameters, amorpha honey, tangerine honey}, title = {Sensory profile and physicochemical properties of amorpha and tengerine honey}, keyword = {sensory analysis, physicochemical parameters, amorpha honey, tangerine honey}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font