Pregled bibliografske jedinice broj: 302696
Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine
Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 302696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine
(Sensory profile and physicochemical properties of amorpha and tengerine honey)
Autori
Perši, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.06
Godina
2007
Stranica
37
Mentor
Perl Pirički, Antonija
Ključne riječi
senzorska analiza; fizikalno-kemijski parametri; med mandarine; med amorfe
(sensory analysis; physicochemical parameters; amorpha honey; tangerine honey)
Sažetak
Na našem području ima puno vrsta meda, međutim med amorfe i med mandarine se rjeđe susreću tako da je i podataka o njima u literaturi manje. Također i u tablicama Europskih monoflornih uzoraka meda nema senzorskog i fizikalno – kemijskog opisa meda mandarine i meda amorfe pa je cilj ovog rada bio je odrediti senzorski profil meda amorfe i meda mandarine, napraviti peludnu analizu i sve potkrijepiti fizikalno – kemijskom karakterizacijom. Analizirano je 5 uzoraka meda mandarine i 5 uzoraka meda amorfe. Najprije je provedena peludna analiza, zatim fizikalno – kemijska analiza, a potom je uslijedila senzorska analiza uzoraka koju je proveo panel za senzorsko ocjenjivanje meda od 5 članova. Od fizikalno – kemijskih parametara određeni su: udio vode, električna provodnost, slobodna kiselost, udio šećera, aktivnost dijastaze i udio hidroksimetilfurfurala. Med mandarine karakterizira niska električna provodnost i kiselost te niža aktivnost dijastaze. Med amorfe karakterizira niska električna provodnost i kiselost te srednje visoka aktivnost dijastaze. Senzorskom analizom utvrđeno je da je med mandarine svijetlo žute do tamnije žute boje, osvježavajućeg, voćnog i cvjetnog mirisa, neprimjetne do slabe kiselosti i srednje slatkoće bez izražene gorčine. Med amorfe je uobičajene boje meda, osvježavajućeg, biljnog (trava) i cvjetnog mirisa, neprimjetne kiselosti i srednje slatkoće bez izražene gorčine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek