Pregled bibliografske jedinice broj: 302673
Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna
Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna // Meso, VII (2005), 5; 35-39 (podatak o recenziji nije dostupan, znanstvena bilješka, znanstveni)
CROSBI ID: 302673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna
(Slaughterhouse yield and chemical values of capon meat)
Autori
Mandić, Vlasta ; Tušek, Tatjana ; Alagić, Damir ; Podhraški-Pomper, Verica ; Majnarić, Darko
Izvornik
Meso (1332-0025) VII
(2005), 5;
35-39
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, znanstvena bilješka, znanstveni
Ključne riječi
Meso kopuna; klaoničko iskorištenje; kemijska analiza
(Slaughterhouse yield and chemical values of capon meat)
Sažetak
U radu je istražen učinak kopunizacije na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrijednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđeni su osnovni kemijski parametri (% vode, % proteina, % masti i % pepela). Rezultati kemijskih analiza mesa kopuna pokazali su veći postotak masti u usporedbi s mesom utovljenih pijetlova kontrolne skupine. Pri tome mast nije izdvojena kao ekstramuskularna (masno tkivo) već je intra i intermuskularna, što ima pozitivan učinak na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Food Technology and Biotechnology
- CAB Abstracts
- Zoological Record