Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 302673

Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna


Mandić, Vlasta; Tušek, Tatjana; Alagić, Damir; Podhraški-Pomper, Verica; Majnarić, Darko
Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna // Meso, VII (2005), 5; 35-39 (podatak o recenziji nije dostupan, znanstvena bilješka, znanstveni)


CROSBI ID: 302673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna
(Slaughterhouse yield and chemical values of capon meat)

Autori
Mandić, Vlasta ; Tušek, Tatjana ; Alagić, Damir ; Podhraški-Pomper, Verica ; Majnarić, Darko

Izvornik
Meso (1332-0025) VII (2005), 5; 35-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, znanstvena bilješka, znanstveni

Ključne riječi
Meso kopuna; klaoničko iskorištenje; kemijska analiza
(Slaughterhouse yield and chemical values of capon meat)

Sažetak
U radu je istražen učinak kopunizacije na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrijednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđeni su osnovni kemijski parametri (% vode, % proteina, % masti i % pepela). Rezultati kemijskih analiza mesa kopuna pokazali su veći postotak masti u usporedbi s mesom utovljenih pijetlova kontrolne skupine. Pri tome mast nije izdvojena kao ekstramuskularna (masno tkivo) već je intra i intermuskularna, što ima pozitivan učinak na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Tatjana Tušek (autor)

Avatar Url Darko Majnarić (autor)

Avatar Url Damir Alagić (autor)

Avatar Url Vlasta Mandić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mandić, Vlasta; Tušek, Tatjana; Alagić, Damir; Podhraški-Pomper, Verica; Majnarić, Darko
Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna // Meso, VII (2005), 5; 35-39 (podatak o recenziji nije dostupan, znanstvena bilješka, znanstveni)
Mandić, V., Tušek, T., Alagić, D., Podhraški-Pomper, V. & Majnarić, D. (2005) Klaoničko iskorištenje i kemijski sastav mesa kopuna. Meso, VII (5), 35-39.
@article{article, author = {Mandi\'{c}, Vlasta and Tu\v{s}ek, Tatjana and Alagi\'{c}, Damir and Podhra\v{s}ki-Pomper, Verica and Majnari\'{c}, Darko}, year = {2005}, pages = {35-39}, keywords = {Meso kopuna, klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje, kemijska analiza}, journal = {Meso}, volume = {VII}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje i kemijski sastav mesa kopuna}, keyword = {Meso kopuna, klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje, kemijska analiza} }
@article{article, author = {Mandi\'{c}, Vlasta and Tu\v{s}ek, Tatjana and Alagi\'{c}, Damir and Podhra\v{s}ki-Pomper, Verica and Majnari\'{c}, Darko}, year = {2005}, pages = {35-39}, keywords = {Slaughterhouse yield and chemical values of capon meat}, journal = {Meso}, volume = {VII}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Slaughterhouse yield and chemical values of capon meat}, keyword = {Slaughterhouse yield and chemical values of capon meat} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Food Technology and Biotechnology
  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font