Pregled bibliografske jedinice broj: 302594
Naša iskustva u tovu kopuna
Naša iskustva u tovu kopuna // Zbornik radova XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 545-546 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 302594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Naša iskustva u tovu kopuna
(Our experience in capon fattening)
Autori
Alagić, Damir ; Tušek, Tatjana ; Mandić, Vlasta ; Stojnović, Miomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 545-546
ISBN
953-6331-31-4
Skup
XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kopunizacija; kopun; tov; hibridna linija Ross-308; meso
(caponization; capon; fattening; Ross-308 hybrid line; meat)
Sažetak
Rad obuhvaća rezultate i tijek operativnog zahvata kopunizacije izvedenog na 23 pjetlića hibridne linije Ross-308 (Aviagen, 2002). Upotrebom anestetika u pripremi pjetlića za operativni zahvat svedena je patnja istih na minimum, a operacija je bila brže i kvalitetnije izvedena. Kopuni su tovljeni do izlazne maksimalne tjelesne mase 7600 g, pijetlovi kao kontrolna skupina u istom periodu tova su postigli masu od 7100 g. U tovu kopuna uočena je pojava razdiobe kopuniziranih pjetlića na grla koja imaju naglašena muška sekundarna spolna obilježja (maskulini tip kopuna) i grla koja imaju izrazita ženska sekundarna spolna obilježja (feminizirani tip kopuna). Senzornom ocjenom trupa i ocjenom kakvoće mesa kopuna uočeno je odlaganje masnoće intra i intermuskularno što ima pozitivan utjecaj na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci