Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 302594

Naša iskustva u tovu kopuna


Alagić, Damir; Tušek, Tatjana; Mandić, Vlasta; Stojnović, Miomir
Naša iskustva u tovu kopuna // Zbornik radova XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 545-546 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 302594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Naša iskustva u tovu kopuna
(Our experience in capon fattening)

Autori
Alagić, Damir ; Tušek, Tatjana ; Mandić, Vlasta ; Stojnović, Miomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 545-546

ISBN
953-6331-31-4

Skup
XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kopunizacija; kopun; tov; hibridna linija Ross-308; meso
(caponization; capon; fattening; Ross-308 hybrid line; meat)

Sažetak
Rad obuhvaća rezultate i tijek operativnog zahvata kopunizacije izvedenog na 23 pjetlića hibridne linije Ross-308 (Aviagen, 2002). Upotrebom anestetika u pripremi pjetlića za operativni zahvat svedena je patnja istih na minimum, a operacija je bila brže i kvalitetnije izvedena. Kopuni su tovljeni do izlazne maksimalne tjelesne mase 7600 g, pijetlovi kao kontrolna skupina u istom periodu tova su postigli masu od 7100 g. U tovu kopuna uočena je pojava razdiobe kopuniziranih pjetlića na grla koja imaju naglašena muška sekundarna spolna obilježja (maskulini tip kopuna) i grla koja imaju izrazita ženska sekundarna spolna obilježja (feminizirani tip kopuna). Senzornom ocjenom trupa i ocjenom kakvoće mesa kopuna uočeno je odlaganje masnoće intra i intermuskularno što ima pozitivan utjecaj na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Tatjana Tušek (autor)

Avatar Url Miomir Stojnović (autor)

Avatar Url Damir Alagić (autor)

Avatar Url Vlasta Mandić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Alagić, Damir; Tušek, Tatjana; Mandić, Vlasta; Stojnović, Miomir
Naša iskustva u tovu kopuna // Zbornik radova XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 545-546 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Alagić, D., Tušek, T., Mandić, V. & Stojnović, M. (2005) Naša iskustva u tovu kopuna. U: Kovačević, V. & Jovanovac, S. (ur.)Zbornik radova XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damir and Tu\v{s}ek, Tatjana and Mandi\'{c}, Vlasta and Stojnovi\'{c}, Miomir}, year = {2005}, pages = {545-546}, keywords = {kopunizacija, kopun, tov, hibridna linija Ross-308, meso}, isbn = {953-6331-31-4}, title = {Na\v{s}a iskustva u tovu kopuna}, keyword = {kopunizacija, kopun, tov, hibridna linija Ross-308, meso}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damir and Tu\v{s}ek, Tatjana and Mandi\'{c}, Vlasta and Stojnovi\'{c}, Miomir}, year = {2005}, pages = {545-546}, keywords = {caponization, capon, fattening, Ross-308 hybrid line, meat}, isbn = {953-6331-31-4}, title = {Our experience in capon fattening}, keyword = {caponization, capon, fattening, Ross-308 hybrid line, meat}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font