Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 302502

Svojstva trupa nekih pasmina janjadi u Hrvatskoj


Bedeković, Dalibor
Svojstva trupa nekih pasmina janjadi u Hrvatskoj, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 302502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva trupa nekih pasmina janjadi u Hrvatskoj
(Carcass traits of some breeds of lambs in Croatia)

Autori
Bedeković, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2007

Stranica
34

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
klaonički pokazatelji; trup; randman; janjad; travnička pramenka; creska ovca; paška ovca
(slaughter characteristics; carcass; dressing percentage; lambs; Travnicka pramenka; Cres sheep; Pag sheep)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi klaoničke pokazatelje (klaoničku masu, masu toplog trupa, randman te udio pojedinih organa u trupu) nekih pasmina janjadi (creska ovca, paška ovca te travnička pramenka) koja se na tržištu plasira u obliku cijelog trupa. Također je cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj pasmine i spola na iskoristivost trupa mlade janjadi zaklane prije odbića. U tu svrhu zaklano je ukupno 131 janje ; od toga 37 (25 muške i 12 ženske) janjadi travničke pramenke prosječne dobi 3, 5 mjeseca, 44 creske janjadi (22 muška i 22 ženske) prosječne dobi 2, 5 mjeseca i 50 paške janjadi (28 muške i 22 ženske) prosječne dobi 36 dana. Navedene razlike u dobi janjadi pri klanju proizlaze iz različitih tehnologija koje se primjenjuju za pojedine pasmine. Klanje janjadi obavljeno je klasičnom metodom obrade koja uključuje iskrvarenje presijecanjem velikih krvnih žila na vratu (v. jugularis externa i a. carotis communis), odvajanje kože i donjih dijelova nogu te vađenje iznutrica. Neposredno prije klanja sva janjad je pojedinačno vagana. Utvrđene prosječne tjelesne mase janjadi prije klanja između pasmina bile su različite (janjad travničke pramenke 28, 05 kg : 20, 02 kg creska janjad : 11, 18 kg paška janjad) što je ponajviše posljedica različite dobi janjadi. Također je masa toplog trupa janjadi travničke pramenke bila značajno veća (P<0, 01) od mase trupa janjadi drugih dviju pasmina (13, 93 kg : 10, 74 kg creska : 6, 25 kg paška). Utvrđen je značajno veći (P<0, 05) randman paške janjadi (55, 82%) u odnosu na cresku (53, 37%) i janjad travničke pramenke (49, 49%). Uz to, u janjadi travničke pramenke i paške ovce utvrđen je značajan utjecaj spola na praćene klaoničke pokazatelje (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bedeković, Dalibor
Svojstva trupa nekih pasmina janjadi u Hrvatskoj, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Bedeković, D. (2007) 'Svojstva trupa nekih pasmina janjadi u Hrvatskoj', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedekovi\'{c}, Dalibor}, year = {2007}, pages = {34}, keywords = {klaoni\v{c}ki pokazatelji, trup, randman, janjad, travni\v{c}ka pramenka, creska ovca, pa\v{s}ka ovca}, title = {Svojstva trupa nekih pasmina janjadi u Hrvatskoj}, keyword = {klaoni\v{c}ki pokazatelji, trup, randman, janjad, travni\v{c}ka pramenka, creska ovca, pa\v{s}ka ovca}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedekovi\'{c}, Dalibor}, year = {2007}, pages = {34}, keywords = {slaughter characteristics, carcass, dressing percentage, lambs, Travnicka pramenka, Cres sheep, Pag sheep}, title = {Carcass traits of some breeds of lambs in Croatia}, keyword = {slaughter characteristics, carcass, dressing percentage, lambs, Travnicka pramenka, Cres sheep, Pag sheep}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font