Pregled bibliografske jedinice broj: 301834
Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana
Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana // Knjiga sažetaka / Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 153-153 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 301834 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana
(Influence of Cationic Surfactant on the Carrageenan Gellation)
Autori
Vinceković, Marko ; Bujan, Marija ; Šmit, Ivan ; Tušek Božić, Ljerka ; Tsiourvas, Dimitris ; Dutour Sikirić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Vasić-Rački, Đurđa - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007, 153-153
ISBN
978-953-6894-29-1
Skup
20. Jubilarni hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.2007. - 01.03.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
karageenan ; površinski aktivne tvari ; geliranje
(carrageenans ; surfactants ; gelling)
Sažetak
Utjecaj dodecilamonijevog klorida (DDACl) na geliranje karagenana ( - i -karagenan) istražen je različitim tehnikama i metodama (reološka mjerenja, konfokalna laserska pretražna mikroskopija i difrakcija X-zraka). Dodatak DDACl mijenja strukturu gela od nano do makro razine. Na makroskopskoj razini razlikuju se dva koncentracijska područja ; područje ispod kritične micelarne koncentracije u kojem nastaju mutni gelovi i micelarno područje u kojem dolazi do razaranja strukture gela i taloženja. Utjecaj monomerne koncentracije DDACl na strukturu gela na nano razini istražen je reološkim mjerenjima. Svi uzorci gela pokazuju pseudoplastična svojstva, slična karagenanima bez površinski aktivne tvari. Promjene parametara tečenja s rastućom koncentracijom DDACl posljedica su nastalih domena površinski aktivne tvari unutar strukture gela, tj. stvara se bikontinuirano fazno uređenje. Porastom koncentracije DDACl postepeno se razara struktura gela i povećava uređenost domena površinski aktivne tvari. U blizini micelarnog područja odvajanje faza na mikrorazini, vizualizirano konfokalnom laserskom pretražnom mikroskopijom, upućuje na izrazite strukturne promjene gela. Talozi nastali u micelarnom području istraženi su difrakcijom X-zraka. Analiza difraktograma je pokazala da nastaju lamelarne stukture DDACl povezane lancima karagenana. Bolja lokalna uređenost i pravilnije slaganje lamela uočeno je kod karagenana veće gustoće naboja na lancima, tj. kod -karagenana.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
098-0982904-2955 - Odnosi struktura-svojstvo modificiranih polimernih materijala (Pucić, Irina, MZOS ) ( CroRIS)
098-0982915-2949 - Površinski aktivne tvari, procesi u otopinama i na međupovršinama (Dutour Sikirić, Maja, MZOS ) ( CroRIS)
098-0982915-2950 - Dizajn, sinteza i svojstva organskih liganada i njihovih metalnih kompleksa (Ćurić, Manda, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-3591 - MEĐUMOLEKULSKA DJELOVANJA KOLOIDA HRANE I KONTROLA SVOJSTAVA NA NANORAZINI
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Vinceković
(autor)
Ljerka Tušek-Božić
(autor)
Maja Dutour Sikirić
(autor)
Ivan Šmit
(autor)