Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 301834

Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana


Vinceković, Marko; Bujan, Marija; Šmit, Ivan; Tušek Božić, Ljerka; Tsiourvas, Dimitris; Dutour Sikirić, Maja
Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana // Knjiga sažetaka / Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 153-153 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 301834 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana
(Influence of Cationic Surfactant on the Carrageenan Gellation)

Autori
Vinceković, Marko ; Bujan, Marija ; Šmit, Ivan ; Tušek Božić, Ljerka ; Tsiourvas, Dimitris ; Dutour Sikirić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Vasić-Rački, Đurđa - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007, 153-153

ISBN
978-953-6894-29-1

Skup
20. Jubilarni hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.2007. - 01.03.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
karageenan ; površinski aktivne tvari ; geliranje
(carrageenans ; surfactants ; gelling)

Sažetak
Utjecaj dodecilamonijevog klorida (DDACl) na geliranje karagenana ( - i  -karagenan) istražen je različitim tehnikama i metodama (reološka mjerenja, konfokalna laserska pretražna mikroskopija i difrakcija X-zraka). Dodatak DDACl mijenja strukturu gela od nano do makro razine. Na makroskopskoj razini razlikuju se dva koncentracijska područja ; područje ispod kritične micelarne koncentracije u kojem nastaju mutni gelovi i micelarno područje u kojem dolazi do razaranja strukture gela i taloženja. Utjecaj monomerne koncentracije DDACl na strukturu gela na nano razini istražen je reološkim mjerenjima. Svi uzorci gela pokazuju pseudoplastična svojstva, slična karagenanima bez površinski aktivne tvari. Promjene parametara tečenja s rastućom koncentracijom DDACl posljedica su nastalih domena površinski aktivne tvari unutar strukture gela, tj. stvara se bikontinuirano fazno uređenje. Porastom koncentracije DDACl postepeno se razara struktura gela i povećava uređenost domena površinski aktivne tvari. U blizini micelarnog područja odvajanje faza na mikrorazini, vizualizirano konfokalnom laserskom pretražnom mikroskopijom, upućuje na izrazite strukturne promjene gela. Talozi nastali u micelarnom području istraženi su difrakcijom X-zraka. Analiza difraktograma je pokazala da nastaju lamelarne stukture DDACl povezane lancima karagenana. Bolja lokalna uređenost i pravilnije slaganje lamela uočeno je kod karagenana veće gustoće naboja na lancima, tj. kod  -karagenana.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982904-2955 - Odnosi struktura-svojstvo modificiranih polimernih materijala (Pucić, Irina, MZOS ) ( CroRIS)
098-0982915-2949 - Površinski aktivne tvari, procesi u otopinama i na međupovršinama (Dutour Sikirić, Maja, MZOS ) ( CroRIS)
098-0982915-2950 - Dizajn, sinteza i svojstva organskih liganada i njihovih metalnih kompleksa (Ćurić, Manda, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-3591 - MEĐUMOLEKULSKA DJELOVANJA KOLOIDA HRANE I KONTROLA SVOJSTAVA NA NANORAZINI

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vinceković, Marko; Bujan, Marija; Šmit, Ivan; Tušek Božić, Ljerka; Tsiourvas, Dimitris; Dutour Sikirić, Maja
Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana // Knjiga sažetaka / Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 153-153 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Vinceković, M., Bujan, M., Šmit, I., Tušek Božić, L., Tsiourvas, D. & Dutour Sikirić, M. (2007) Utjecaj kationske površinski aktivne tvar na geliranje karagenana. U: Vasić-Rački, Đ. (ur.)Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Vincekovi\'{c}, Marko and Bujan, Marija and \v{S}mit, Ivan and Tu\v{s}ek Bo\v{z}i\'{c}, Ljerka and Tsiourvas, Dimitris and Dutour Sikiri\'{c}, Maja}, editor = {Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJ.}, year = {2007}, pages = {153-153}, keywords = {karageenan, povr\v{s}inski aktivne tvari, geliranje}, isbn = {978-953-6894-29-1}, title = {Utjecaj kationske povr\v{s}inski aktivne tvar na geliranje karagenana}, keyword = {karageenan, povr\v{s}inski aktivne tvari, geliranje}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vincekovi\'{c}, Marko and Bujan, Marija and \v{S}mit, Ivan and Tu\v{s}ek Bo\v{z}i\'{c}, Ljerka and Tsiourvas, Dimitris and Dutour Sikiri\'{c}, Maja}, editor = {Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJ.}, year = {2007}, pages = {153-153}, keywords = {carrageenans, surfactants, gelling}, isbn = {978-953-6894-29-1}, title = {Influence of Cationic Surfactant on the Carrageenan Gellation}, keyword = {carrageenans, surfactants, gelling}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font