Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 301336

Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba-likvefakcija


Zebić, Maja; Somogy, Dubravka; Vrsalović Presečki, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba-likvefakcija // Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2007. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 301336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba-likvefakcija
(Raw material preparation for the production of bioethanol from corn starch– liquefaction)

Autori
Zebić, Maja ; Somogy, Dubravka ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić-Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno - Zagreb : Sveučilišna tiskara, 2007

ISBN
978-953-6470-30-3

Skup
Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university professors

Mjesto i datum
Maribor, Slovenija, 28.05.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
likvefakcija; amilaza; škrob; bioetanol
(liquefaction; amylase; starch; bioethanol)

Sažetak
Bioetanol je alkohol koji se proizvodi fermentacijom šećera. Zamjena je za benzin, te se najčešće koristi pomiješan u određenim omjerima sa klasičnim benzinom. Uglavnom se dobiva iz žitarica (kukuruz, pšenica), krumpira, šećerne trske i ostalih biljaka u kojima ima šećera, škroba i celuloze. Etanol se fermentacijom proizvodi isključivo iz monosaharida. Stoga je za dobivanje sirovine za proizvodnju etanola potrebno hidrolizirati više šećere, odnosno polisaharide. Razlikujemo kemijsku, odnosno kiselu hidrolizu i enzimatsku. Enzimatska hidroliza škroba se provodi u dva stupnja: likvefakcija i saharifikacija. U prvom stupnju, škrob se otapa u vodi i djelomično hidrolizira do viših monosaharida uz enzim α -amilazu. U drugom koraku enzimi za saharifikaciju (glukoamilaza, pulunaza) hidroliziraju produkte likvefakcije do glukoze [1]. U ovom radu je proučavan proces likvefakcije tj. prvi stupanj hidrolize škroba. U tu svrhu ispitane su dvije α -amilaze iz Bacilllus licheniformis, komercijalnih naziva Termamyl i Dextrozyme. Ispitana je ovisnost oba enzima o temperaturi i pH. Na optimalnom pH i temperaturi (pH 7, T = 80 °C) ispitana je kinetika oba enzima uz škrob kao supstrat. Također je ispitan utjecaj glukoze na početnu reakcijsku brzinu. Sva kinetička mjerenja provedena su metodom početnih brzina. Uz procijenjene kinetičke parametre, razvijen je matematički model koji je validiran u šaržnom reaktoru. Dobivena je 100 %-tna konverzija škroba uz oba enzima, pri čemu je iskorištenje na glukozi iznosilo 10 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zebić, Maja; Somogy, Dubravka; Vrsalović Presečki, Ana; Vasić-Rački, Đurđa
Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba-likvefakcija // Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university / Vasić-Rački, Đurđa ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2007. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Zebić, M., Somogy, D., Vrsalović Presečki, A. & Vasić-Rački, Đ. (2007) Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog škroba-likvefakcija. U: Vasić-Rački, Đ. & Zelić, B. (ur.)Applied Biocatalysis: 3rd meeting of students and university.
@article{article, author = {Zebi\'{c}, Maja and Somogy, Dubravka and Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2007}, pages = {13}, keywords = {likvefakcija, amilaza, \v{s}krob, bioetanol}, isbn = {978-953-6470-30-3}, title = {Priprema sirovine za proizvodnju bioetanola iz kukuruznog \v{s}kroba-likvefakcija}, keyword = {likvefakcija, amilaza, \v{s}krob, bioetanol}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}na tiskara}, publisherplace = {Maribor, Slovenija} }
@article{article, author = {Zebi\'{c}, Maja and Somogy, Dubravka and Vrsalovi\'{c} Prese\v{c}ki, Ana and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {2007}, pages = {13}, keywords = {liquefaction, amylase, starch, bioethanol}, isbn = {978-953-6470-30-3}, title = {Raw material preparation for the production of bioethanol from corn starch– liquefaction}, keyword = {liquefaction, amylase, starch, bioethanol}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}na tiskara}, publisherplace = {Maribor, Slovenija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font