Pregled bibliografske jedinice broj: 300832
Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta
Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 9 (2007), 3; 158-162 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 300832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta
(Activity of proteolytic and lipolytic enzymes during the dry-cured ham production)
Autori
Krvavica, Marina ; Lukić, Andrijana ; Vrdoljak, Marija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 9
(2007), 3;
158-162
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mišićni enzimi ; proteaze ; lipaze
(muscle enzymes ; proteases ; lipases)
Sažetak
Biokemijske promjene u tkivima buta tijekom prerade pršuta rezultat su brojnih i složenih biokemijskih reakcija čiji tijek i obim ovise uglavnom o aktivnosti endogenog enzimskog sustava. Najznačajnije biokemijske promjene tkiva buta u proizvodnji pršuta uglavnom se odnose na proteolizu i lipolizu. Stoga se i enzimski sustavi odgovorni za odvijanje ovih promjena sastoje od proteaza odgovornih za razgradnju proteina i lipaza odgovornih za razgradnju masti. Mišićni enzimski sustav čine proteaze i mišićne lipaze odgovorne za razgradnju lipida mišićnog tkiva, dok su za razgradnju lipida adipoznog tkiva odgovorne lipaze masnog tkiva. Osiguranje povoljnih uvjeta za aktivnost ovih enzimskih sustava u preradi pršuta može biti presudan čimbenik kvalitete finalnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin