Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 300832

Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta


Krvavica, Marina; Lukić, Andrijana; Vrdoljak, Marija
Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 9 (2007), 3; 158-162 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 300832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta
(Activity of proteolytic and lipolytic enzymes during the dry-cured ham production)

Autori
Krvavica, Marina ; Lukić, Andrijana ; Vrdoljak, Marija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 9 (2007), 3; 158-162

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mišićni enzimi ; proteaze ; lipaze
(muscle enzymes ; proteases ; lipases)

Sažetak
Biokemijske promjene u tkivima buta tijekom prerade pršuta rezultat su brojnih i složenih biokemijskih reakcija čiji tijek i obim ovise uglavnom o aktivnosti endogenog enzimskog sustava. Najznačajnije biokemijske promjene tkiva buta u proizvodnji pršuta uglavnom se odnose na proteolizu i lipolizu. Stoga se i enzimski sustavi odgovorni za odvijanje ovih promjena sastoje od proteaza odgovornih za razgradnju proteina i lipaza odgovornih za razgradnju masti. Mišićni enzimski sustav čine proteaze i mišićne lipaze odgovorne za razgradnju lipida mišićnog tkiva, dok su za razgradnju lipida adipoznog tkiva odgovorne lipaze masnog tkiva. Osiguranje povoljnih uvjeta za aktivnost ovih enzimskih sustava u preradi pršuta može biti presudan čimbenik kvalitete finalnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marija Vrdoljak (autor)

Avatar Url Marina Krvavica (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina; Lukić, Andrijana; Vrdoljak, Marija
Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 9 (2007), 3; 158-162 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Krvavica, M., Lukić, A. & Vrdoljak, M. (2007) Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 9 (3), 158-162.
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Luki\'{c}, Andrijana and Vrdoljak, Marija}, year = {2007}, pages = {158-162}, keywords = {mi\v{s}i\'{c}ni enzimi, proteaze, lipaze}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {9}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Aktivnost proteoliti\v{c}kih i lipoliti\v{c}kih enzima tijekom proizvodnje pr\v{s}uta}, keyword = {mi\v{s}i\'{c}ni enzimi, proteaze, lipaze} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Luki\'{c}, Andrijana and Vrdoljak, Marija}, year = {2007}, pages = {158-162}, keywords = {muscle enzymes, proteases, lipases}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {9}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Activity of proteolytic and lipolytic enzymes during the dry-cured ham production}, keyword = {muscle enzymes, proteases, lipases} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font