Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 298954

Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka


Vodopija, Snježana
Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka, 2007., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 298954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka
(Determination of freezing point in evaluation of milk quality)

Autori
Vodopija, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.05

Godina
2007

Stranica
31

Mentor
Kozačinski, Lidija

Neposredni voditelj
Cvrtila, Željka

Ključne riječi
točka ledišta; mlijeko; kakvoća
(freezing point; milk; quality)

Sažetak
U radu je određena točka ledišta u zbirnim uzorcima svježeg sirovog mlijeka (n=10) s privatnih gospodarstava iz okolice Zagreba koje daju mlijeko u otkup. Točka ledišta utvrđena je analizom uzoraka uz pomoć uređaja Crymilk S, proizvođača SACCO S.r.I. Prosječna vrijednost točke ledišta pretraženih uzoraka iznosila je -532 m˚ C, rasponom od -545 m˚ C do -517 m˚ C. Svi pretraženi uzorci zadovoljavaju odredbe Pravilnika o kvaliteti svježeg sirovog mlijeka (NN RH 102/00). Nisu utvrđene razlike u točki ledišta mlijeka dobivenog strojnom u odnosu na ručnu mužnju. Prednost postupka pomoću Cryomilk aparata pred postupkom određivanja stupnja refrakcije, bez obzira na smanjenu preciznost dodatkom veće količine vode u mlijeko, je veoma kratko vrijeme analize od 1 minute.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vodopija, Snježana
Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka, 2007., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Vodopija, S. (2007) 'Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vodopija, Snje\v{z}ana}, year = {2007}, pages = {31}, keywords = {to\v{c}ka ledi\v{s}ta, mlijeko, kakvo\'{c}a}, title = {Odre\djivanje to\v{c}ke ledi\v{s}ta u ocjeni kakvo\'{c}e mlijeka}, keyword = {to\v{c}ka ledi\v{s}ta, mlijeko, kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vodopija, Snje\v{z}ana}, year = {2007}, pages = {31}, keywords = {freezing point, milk, quality}, title = {Determination of freezing point in evaluation of milk quality}, keyword = {freezing point, milk, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font