Pregled bibliografske jedinice broj: 298954
Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka
Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka, 2007., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 298954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka
(Determination of freezing point in evaluation of milk quality)
Autori
Vodopija, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.05
Godina
2007
Stranica
31
Mentor
Kozačinski, Lidija
Neposredni voditelj
Cvrtila, Željka
Ključne riječi
točka ledišta; mlijeko; kakvoća
(freezing point; milk; quality)
Sažetak
U radu je određena točka ledišta u zbirnim uzorcima svježeg sirovog mlijeka (n=10) s privatnih gospodarstava iz okolice Zagreba koje daju mlijeko u otkup. Točka ledišta utvrđena je analizom uzoraka uz pomoć uređaja Crymilk S, proizvođača SACCO S.r.I. Prosječna vrijednost točke ledišta pretraženih uzoraka iznosila je -532 m˚ C, rasponom od -545 m˚ C do -517 m˚ C. Svi pretraženi uzorci zadovoljavaju odredbe Pravilnika o kvaliteti svježeg sirovog mlijeka (NN RH 102/00). Nisu utvrđene razlike u točki ledišta mlijeka dobivenog strojnom u odnosu na ručnu mužnju. Prednost postupka pomoću Cryomilk aparata pred postupkom određivanja stupnja refrakcije, bez obzira na smanjenu preciznost dodatkom veće količine vode u mlijeko, je veoma kratko vrijeme analize od 1 minute.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb