Pregled bibliografske jedinice broj: 298906
Sastav i antioksidativna djelotvornost etanolnih ekstrakata ploda šipka (Cynosbati fructus)
Sastav i antioksidativna djelotvornost etanolnih ekstrakata ploda šipka (Cynosbati fructus), 2007., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 298906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i antioksidativna djelotvornost etanolnih ekstrakata ploda šipka (Cynosbati fructus)
(Chemical composition and antioxidant activity of ethanolic extracts of dog rose (Rosae pseudofructus))
Autori
Beatović, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2007
Stranica
53
Mentor
Zovko, Marijana
Ključne riječi
šipak; antioksidativna aktivnost
(dog rose; antioxidant activity)
Sažetak
Ispitan je kemijski sastav dvije droge dobivene od ploda šipka: plod šipka s plodićima i plod šipka bez plodića. Od navedenih droga priređeni su ekstrakti pomoću 40 %-tnog i 96 %-tnog etanola. U drogama, kao i u priređenim ekstraktima, određena je količina polifenola, trjeslovina, antocijana, askorbinske kiseline i beta-karotena. Antioksidativna aktivnost priređenih ekstrakata određena je pomoću testova redukcijske sposobnosti, antiradikalne aktivnosti i linoleatnog testa, te uspoređena s antioksidativnom aktivnošću sintetskog antioksidansa, butiliranog hidroksianisola (BHA).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0006531
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)