Pregled bibliografske jedinice broj: 298396
Karakteristike maslinovog ulja od autohtone sorte Oblica
Karakteristike maslinovog ulja od autohtone sorte Oblica // 2. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Čuljat, Vanda (ur.).
Zadar, Hrvatska, 2007. str. 34-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 298396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike maslinovog ulja od autohtone sorte Oblica
(Characteristics of olive oil from autochtonous variety Oblica)
Autori
Žanetić, Mirella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
2. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka
/ Čuljat, Vanda - , 2007, 34-34
Skup
Zznanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem (2 ; 2007)
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 13.03.2007. - 15.03.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
maslinovo ulje; autohtone sorte; kvaliteta; sastav masnih kiselina
(oliv oil; autochtonous varieties; quality; fatty acid composition)
Sažetak
Oblica je naša najzastupljenija autohtona sorta, koja zauzima oko 75% ukupnih maslinarskih površina. Ima dvojaku upotrebu, kao stolna maslina i za preradu u ulje (zbog visokog postotka ulja u plodu - oko 21%). Specifične karakteristike i osobitosti maslinovih ulja domaćih monosortnih ulja kod nas su prilično slabo istražene. U ovom radu opisane su osobine maslinovog ulja iz Oblice, s različitih uzgojnih lokacija i različitih vremena berbe, dobivenih različitim tehnološkim postupcima. Osim obrađenih kvalitativnih parametara i njihove promjene za vrijeme skladištenja ulja, poseban naglasak rada je na opisu sastava masnih kiselina, koji je snažno uvjetovan sortom masline, vremenom berbe i geografskim položajem uzgojnog područja. Opisani su pojedini odnosi najznačajnijih masnih kiselina u maslinovom ulju, po kojima se ono bitno razlikuje od drugih biljnih ulja (udjel oleinske, linolne i linolenske kiseline).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Perica, Slavko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Profili:
Mirella Žanetić
(autor)