Pregled bibliografske jedinice broj: 297845
Omamljivanje riba
Omamljivanje riba // Meso, 9 (2007), 2; 109-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 297845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Omamljivanje riba
(Stunning of fish)
Autori
Filipović, Ivana ; Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Meso (1332-0025) 9
(2007), 2;
109-113
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
metode omamljivanja ; dobrobit riba ; kakvoća mesa
(methods of stunning ; fish welfare ; meat quality)
Sažetak
U radu je opisan utjecaj različitih metoda omamljivanja i usmrćivanja riba na kakvoću njihovog mesa. Pojedine, manje humane metode omamljivanja indiciraju sekundarni stresni odgovor u riba, koji za posljedicu ima bržu razgradnju ATP-a u mišićju, brži pad pH, te brži nastup i otpuštanje mrtvačke ukočenosti. Nadalje, stres nastao prilikom omamljivanja i usmrćivanja riba može imati i negativan utjecaj na teksturu mesa, kao i na održivost. Odabir prikladne metode ovisi i o vrsti i veličini ribe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Krunoslav Bojanić
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Chemical Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Records