Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 297845

Omamljivanje riba


Filipović, Ivana; Bojanić, Krunoslav; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Cvrtila, Željka; Zdolec, Nevijo
Omamljivanje riba // Meso, 9 (2007), 2; 109-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 297845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Omamljivanje riba
(Stunning of fish)

Autori
Filipović, Ivana ; Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Meso (1332-0025) 9 (2007), 2; 109-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
metode omamljivanja ; dobrobit riba ; kakvoća mesa
(methods of stunning ; fish welfare ; meat quality)

Sažetak
U radu je opisan utjecaj različitih metoda omamljivanja i usmrćivanja riba na kakvoću njihovog mesa. Pojedine, manje humane metode omamljivanja indiciraju sekundarni stresni odgovor u riba, koji za posljedicu ima bržu razgradnju ATP-a u mišićju, brži pad pH, te brži nastup i otpuštanje mrtvačke ukočenosti. Nadalje, stres nastao prilikom omamljivanja i usmrćivanja riba može imati i negativan utjecaj na teksturu mesa, kao i na održivost. Odabir prikladne metode ovisi i o vrsti i veličini ribe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović, Ivana; Bojanić, Krunoslav; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Cvrtila, Željka; Zdolec, Nevijo
Omamljivanje riba // Meso, 9 (2007), 2; 109-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Filipović, I., Bojanić, K., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M., Cvrtila, Ž. & Zdolec, N. (2007) Omamljivanje riba. Meso, 9 (2), 109-113.
@article{article, author = {Filipovi\'{c}, Ivana and Bojani\'{c}, Krunoslav and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Cvrtila, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo}, year = {2007}, pages = {109-113}, keywords = {metode omamljivanja, dobrobit riba, kakvo\'{c}a mesa}, journal = {Meso}, volume = {9}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Omamljivanje riba}, keyword = {metode omamljivanja, dobrobit riba, kakvo\'{c}a mesa} }
@article{article, author = {Filipovi\'{c}, Ivana and Bojani\'{c}, Krunoslav and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Cvrtila, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo}, year = {2007}, pages = {109-113}, keywords = {methods of stunning, fish welfare, meat quality}, journal = {Meso}, volume = {9}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Stunning of fish}, keyword = {methods of stunning, fish welfare, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Chemical Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font