Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 297839

Postupak biokonzerviranja u proizvodnji fermentiranih kobasica


Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Filipović, Ivana
Postupak biokonzerviranja u proizvodnji fermentiranih kobasica // Meso, 9 (2007), 2; 103-109 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 297839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupak biokonzerviranja u proizvodnji fermentiranih kobasica
(Bioconservation in the production of dry fermented sausages)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Filipović, Ivana

Izvornik
Meso (1332-0025) 9 (2007), 2; 103-109

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
biokonzerviranje; fermentirane kobasice
(bioconservation; fermented sausages)

Sažetak
Proizvodnja zdravstveno ispravnih i kvalitetnih animalnih namirnica osniva se na primjeni suvremenih higijensko-tehnoloških postupaka. U okviru tzv. zaštitnog koncepta primjenjuju se zaštitne kulture mikroorganizama tj. antagonističke kulture koje inhibiraju patogene mikroorganizme i/ili produžuju održivost hrane uz istovremeno očuvanje senzornih svojstava proizvoda. Uz inhibicijsko djelovanje organskih kiselina na patogene mikroorganizme, posebice gram-negativne bakterije, drugi vid antagonizma očituje se u sintetiziranju antimikrobnih peptida ili proteina – bakteriocina. Primjena sojeva koji sintetiziraju bakteriocine (bakteriocinogeni sojevi) kao zaštitnih kultura te izravna primjena spomenutih tzv. prirodnih zaštitnih tvari (biokonzervansi) u proizvodnji fermentiranih kobasica dio su zaštitnog koncepta u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Filipović, Ivana
Postupak biokonzerviranja u proizvodnji fermentiranih kobasica // Meso, 9 (2007), 2; 103-109 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L., Cvrtila, Ž. & Filipović, I. (2007) Postupak biokonzerviranja u proizvodnji fermentiranih kobasica. Meso, 9 (2), 103-109.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {103-109}, keywords = {biokonzerviranje, fermentirane kobasice}, journal = {Meso}, volume = {9}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Postupak biokonzerviranja u proizvodnji fermentiranih kobasica}, keyword = {biokonzerviranje, fermentirane kobasice} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {103-109}, keywords = {bioconservation, fermented sausages}, journal = {Meso}, volume = {9}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Bioconservation in the production of dry fermented sausages}, keyword = {bioconservation, fermented sausages} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font