Pregled bibliografske jedinice broj: 2974
Za creskim stolom: Tradicijska prehrana u strukturi lokalne kulture
Za creskim stolom: Tradicijska prehrana u strukturi lokalne kulture // Etnološka tribina, 20 (1997), 145-210 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 2974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Za creskim stolom: Tradicijska prehrana u strukturi lokalne kulture
(At a Cres Table: Tradition Nutrition within a Local Culture)
Autori
Muraj, Aleksandra
Izvornik
Etnološka tribina (0351-1944) 20
(1997);
145-210
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
etnologija; prehrana; gospodarstvo; Cres
(ethnology; nutrition; economy; Cres)
Sažetak
Riječ je o prehrani, kakva je bila na Cresu uobičajena medju težacima, u razdoblju prve polovine 20. st. Budući da su većinu namirnica seljaci stvarali na svojim obiteljskim posjedima, vlastitim radnim udjelom, tema je razmotrena u rasponu od proizvodnje prehrambenih sastojaka preko kulinarskih uređaja, pomagala i postupaka do načina konzumiranja. Autorica je nastojala utvrditi odnos creskoga seljeka spram prirodnih resursa, spoznati njegova iskustva u suživotu s prirodom, te time, ujedno, i ustanoviti osobitosti njegova kulturnog bića .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
01890101
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Aleksandra Muraj
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Demos.Harwood academic publishers