Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 296786

Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira


Zdolec, Nevijo; Lazić, Sanja; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana
Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 5-13 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 296786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira
(The inhibitory activity of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Lazić, Sanja ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 1; 5-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; svježi kravlji sir; bakteriocini; sigurnost hrane
(lactic acid bacteria; fresh cow cheese; bacteriocins. food safety)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore mlijeka, a produktima svog metabolizma mogu utjecati i na sigurnost mliječnih proizvoda. Njihovo antimikrobno djelovanje odvija se preko organskih kiselina, vodikovog peroksida, ugljičnog dioksida ili bakteriocina. Svrha ovog rada bila je utvrditi sastav populacije bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima prikupljenim na zagrebačkim tržnicama, te istražiti njihov antimikrobni potencijal. Broj bakterija mliječne kiseline određivan je metodom ISO 1524:1998, biokemijska determinacija pomoću API 50 CHL, a inhibicijsko djelovanje prema Listeria monocytogenes NCTC 10527 agar difuzijskim testom. Broj bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima (n=10) kretao se od 5, 87 do 8, 38 log10 CFU g-1. Biokemijskom determinacijom izolata (n=52) utvrđene su vrste Lactococcus lactis subsp. lactis (61, 54 %), Lactobacillus helveticus (23, 07 %), Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (11, 54 %) te Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides (3, 85 %). Inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes NCTC 10527 zabilježeno je u 18 izolata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Lazić, Sanja; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana
Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 5-13 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Zdolec, N., Lazić, S., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M. & Filipović, I. (2007) Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira. Mljekarstvo, 57 (1), 5-13.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Lazi\'{c}, Sanja and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {5-13}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i kravlji sir, bakteriocini, sigurnost hrane}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Inhibicijsko djelovanje bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz svje\v{z}eg kravljeg sira}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i kravlji sir, bakteriocini, sigurnost hrane} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Lazi\'{c}, Sanja and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {5-13}, keywords = {lactic acid bacteria, fresh cow cheese, bacteriocins. food safety}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {The inhibitory activity of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese}, keyword = {lactic acid bacteria, fresh cow cheese, bacteriocins. food safety} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font