Pregled bibliografske jedinice broj: 296343
"Higijenski paket" EU - nove mjere u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda
"Higijenski paket" EU - nove mjere u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda // 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. (plenarno, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 296343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
"Higijenski paket" EU - nove mjere u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda
(The hygiene package - new measures in the production of milk and dairy products)
Autori
Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo ; Cvrtila, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006
Skup
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
higijenski paket EU; zdravstvena ispravnost; veterinarska inspekcija; kakvoća mliječnih proizvoda
(EU hygiene package; food safety; veterinary inspection; dairy products quality)
Sažetak
U okviru europskih propisa o zdravstvenoj ispravnosti hrane, tzv. "higijenski paket" donosi opće higijenske okvire za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda (Uredba EZ 852/2004), posebne zahtjeve glede zdravlja muznih životinja, higijene na farmama, kriterija za sirovo mlijeko, zahtjeve za mliječne proizvode, pakiranja, ambalažiranja i označavanja (uredba EZ 853/2004), mjere službene kontrole (Uredba EZ 882/2004) te mikrobiološke kriterije (uredba EZ 2073/2005). Na osnovi spomenutog paketa EU cjelovit pristup u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane podrazumijeva provođenje mjera samokontrole proizvođača (subjekata koji posluje s hranom) te službenih kontrola u proizvodnji i prometu hrane. Pri tome se zaštita zdravlja potrošača temelji na suvremenim koncepcijama (GHP, GMP, HACCP), a za zdravstvenu ispravnost proizvoda primarno je odgovoran proizvođač. Poticaj razvoju proizvodnje sigurnih namirnica animalnog podrijetla podrazumijeva praćenje proizvodnje radi identifikacije i procjene rizika kako bi se ostvarile nužne pretpostavke u odnosu na uvjete veterinarsko-sanitarnog nadzora. Narav i veličinu problema sigurnosti hrane određuju javnozdravstveni aspekti njezina onečišćenja fizikalnim, kemijskim i biološkim noksama, koje se većinom longitudinalno promeću u prehrambenom lancu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)