Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 296327

Kemijski sastav mesa riba


Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija
Kemijski sastav mesa riba // Meso, 8 (2006), 6; 365-370 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 296327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav mesa riba
(Chemical composotion of fish meat)

Autori
Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Meso (1332-0025) 8 (2006), 6; 365-370

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
meso ribe; kemijski sastav
(fish meat; chemical composition)

Sažetak
Meso ribe je male energetske vrijednosti u odnosu na meso sisavaca koje se koristi u prehrani, no nutritivno je njegov značaj velik. Riba kao namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora bjelančevina životinjskog porijekla. Odlikuje se bogatim sastavom masti i bjelančevina koje sadrže mnoge esencijalne aminokiseline i masne kiseline prijeko potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. U odnosu na meso ostalih životinja riba sadrži vrlo malo vezivnog tkiva i ne sadrži elastin. Sve te karakteristike čine riblje meso dijetalnim prehrambenim proizvodom i daju mu posebno mjesto u prehrani ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija
Kemijski sastav mesa riba // Meso, 8 (2006), 6; 365-370 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Cvrtila, Ž. & Kozačinski, L. (2006) Kemijski sastav mesa riba. Meso, 8 (6), 365-370.
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2006}, pages = {365-370}, keywords = {meso ribe, kemijski sastav}, journal = {Meso}, volume = {8}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Kemijski sastav mesa riba}, keyword = {meso ribe, kemijski sastav} }
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2006}, pages = {365-370}, keywords = {fish meat, chemical composition}, journal = {Meso}, volume = {8}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Chemical composotion of fish meat}, keyword = {fish meat, chemical composition} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font