Pregled bibliografske jedinice broj: 296327
Kemijski sastav mesa riba
Kemijski sastav mesa riba // Meso, 8 (2006), 6; 365-370 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 296327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav mesa riba
(Chemical composotion of fish meat)
Autori
Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Meso (1332-0025) 8
(2006), 6;
365-370
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
meso ribe; kemijski sastav
(fish meat; chemical composition)
Sažetak
Meso ribe je male energetske vrijednosti u odnosu na meso sisavaca koje se koristi u prehrani, no nutritivno je njegov značaj velik. Riba kao namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora bjelančevina životinjskog porijekla. Odlikuje se bogatim sastavom masti i bjelančevina koje sadrže mnoge esencijalne aminokiseline i masne kiseline prijeko potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. U odnosu na meso ostalih životinja riba sadrži vrlo malo vezivnog tkiva i ne sadrži elastin. Sve te karakteristike čine riblje meso dijetalnim prehrambenim proizvodom i daju mu posebno mjesto u prehrani ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Records