Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 296324

Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira


Zdolec, Nevijo; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana
Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira // 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 296324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira
(The inhibitory activity of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka / - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006

Skup
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; svježi kravlji sir; bakteriocini
(lactic acid bacteria; fresh cow cheese; bacteriocins)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore mlijeka, a produktima svog metabolizma mogu utjecati na sigurnost fermentiranih proizvoda. Njihovo antimikrobno djelovanje odvija se preko organskih kiselina, vodikovog peroksida, ugljičnog dioksida ili bakteriocina. U vezi s navedenim, cilj ovog rada je bio utvrditi sastav populacije bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima prikupljenim na zagrebačkim tržnicama, te istražiti njihov antimikrobni potencijal. Broj bakterija mliječne kiseline određivan je metodom ISO 1524:1998, biokemijska determinacija pomoću API 50 CHL, a inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes NCTC 10527 agar difuzijskim testom. Broj bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima (n=10) kretao se od 5, 87 do 8, 38 log10 CFU g-1. Biokemijskom determinacijom izolata (n=52) utvrđene su vrste Lactococcus lactis subsp. lactis (61, 54 %), Lactobacillus helveticus (23, 07 %), Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (11, 54 %) te Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides (3, 85 %). Inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes zabilježeno je kod 18 izolata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana
Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira // 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Zdolec, N., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M. & Filipović, I. (2006) Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira. U: 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {59}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i kravlji sir, bakteriocini}, title = {Inhibicijsko djelovanje bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz svje\v{z}eg kravljeg sira}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, svje\v{z}i kravlji sir, bakteriocini}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {59}, keywords = {lactic acid bacteria, fresh cow cheese, bacteriocins}, title = {The inhibitory activity of lactic acid bacteria isolated from fresh cow cheese}, keyword = {lactic acid bacteria, fresh cow cheese, bacteriocins}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font