Pregled bibliografske jedinice broj: 296272
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti hrane
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti hrane // Krmiva, 48 (2006), 4; 217-220 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 296272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti hrane
(Significance of feeding animals for evaluation of hygienic quality of food)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Mas, Nora ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 48
(2006), 4;
217-220
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hranidba; zdravstvena ispravnost namirnica
(feeding; hygienic quality)
Sažetak
Hranidba životinja predstavlja osnovicu stočarske proizvodnje. Poznato je da u suvremenoj stočarskoj proizvodnji postoje određeni sustavi hranidbe pojedinih životinja te da se u tom smislu sastav stočne hrane prilagođuje potrebama dotičnog uzgoja (za meso, mlijeko, jaja i dr.). Takva intenzivna proizvodnja uključuje primjenu različitih dodataka u smislu poboljšanja prinosa, boljeg nutricionističkog sastava namirnica animalnog podrijetla te utjecaja na probavljivost kao i dijetetske vrijednosti gotovog proizvoda. Ipak, treba naglasiti da takva proizvodnja nosi u sebi značajne rizike. Uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja te uporaba veterinarskih lijekova u hrani za životinje najznačajniji su načini kemijskog onečišćenja animalnih namirnica i time ugroze zdravlja ljudi. Posebno treba naglasiti opasnosti onečišćenja od industrijskih zagađivala poput PCB i kovina koja putem stočne hrane i namirnica animalnog podrijetla dospijevaju u organizam čovjeka. Pored navedenih tvari značajan problem u veterinarskom javnom zdravstvu predstavljaju mikotoksini koji na jednak način, od onečišćenih krmiva preko životinja, ugrožavaju zdravlje ljudi. Spomenuta se onečišćenja zajedno s enteropatogenim i drugim bakterijama (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria spp. i dr.) promeću u prehrambenom lancu. Provođenjem sustavne kontrole „ od polja do stola“ te dobre proizvođačke i veterinarske prakse mogu se smanjiti rizici od ostataka navedenih tvari u namirnicama životinjskog podrijetla, što je prema legislativi EU i obveza u pogledu zaštite zdravlja ljudi. Kriteriji zdravstvene ispravnosti hrane za životinje sve su bliži kriterijima zdravstvene ispravnosti namirnica što ukazuje na značenje utjecaja hranidbe životinja na sigurnost namirnica životinjskog podrijetla. Propis koji regulira ocjenu zdravstvene ispravnosti hrane i hrane za životinje od 2003. godine jest Zakon o hrani. Njime se u R. Hrvatskoj uređuju opća načela i zahtjevi koji se odnose na higijenu i zdravstvenu ispravnost hrane i hrane za životinje te obveze subjekata u poslovanju s hranom i poslovanju s hranom za životinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Nora Mas
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International
- Agricola
- Referativnyi Zhumal
- World translations index
- Krmivarstvi
- Pasze Przemyslowe
- Veterinarstvo