Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 295229

Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka


Matković, Kristina; Vučemilo, Marija; Vinković, Bara; Pavičić, Željko; Matković, Srećko
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka // Mljekarstvo, 56 (2006), 4; 369-377 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 295229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka
(Microorganisms in stable air as possible postsecretory milk contaminants)

Autori
Matković, Kristina ; Vučemilo, Marija ; Vinković, Bara ; Pavičić, Željko ; Matković, Srećko

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 4; 369-377

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mikroorganizmi; zrak; mlijeko; zagađenje
(microorganisms; air; milk; pollution)

Sažetak
Kvalitetno i higijenski ispravno mlijeko mora zadovoljavati uvjete koje propisuje Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN102/2000.). Ako znamo da svježe pomuzeno mlijeko može sadržavati i mikroorganizme iz zraka staje, provedeno istraživanje može pomoći u utvrđivanju mikroklimatskih uvjeta koji utječu na takvo onečišćenje. Istraživanje je provedeno u staji muznih krava pri čemu su analizirani osnovni pokazatelji mikroklime te brojnost mikroorganizama u stajskom zraku. Mjerenja su obavljana ujutro, podne i večer jedan puta tjedno tijekom dva mjeseca. Pokazatelji mikroklime utvrđivani su standardnim, atestiranim uređajima TESTO 400 (Testo Inc., Njemačka) i MERCK MAS-100, (MERCK KgaA, Darmstadt, Njemačka). Uzorci zraka su nacijepljeni na gotove podloge Columbia i Sabouraud agara (Biolife, Milano, Italija). Nakon inkubacije i brojenja izraslih kolonija najčešće kolonije su precijepljene na selektivne podloge te identificirane mikrobiološkim postupcima. Dobivene vrijednosti obrađene su statistički programom Statistica. Srednje vrijednosti ukupnog broja bakterija u stajskom zraku kretale su se između 8, 81 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu, do 1, 26 x 105 CFU/m3 u večernjem terminu mjerenja, a srednje vrijednosti ukupnog broja gljivica u stajskom zraku kretale su se u granicama od 5, 23 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu, do 8, 35 x 104 CFU/m3 u jutarnjem terminu mjerenja. Identificirano je 10 rodova bakterija, a najčešće zastupljene bile su gram-pozitivne bakterije, poglavito one iz roda Staphylococcus i Streptococcus. Od gljivica je identificirano 9 rodova, pri čemu su prevladavali rodovi Aspergillus, Penicillium, Rhisopus i kvasci. Wilcoxon-ovim testom ekvivalentnih parova na razini statističke značajnosti p<0, 05 dokazano je da na ukupan broj bakterija u zraku staje izravno utječe temperatura zraka, relativna vlaga i brzina strujanja zraka. Broj i vrsta identificiranih mikroorganizama u zraku staje može utjecati na higijensku kakvoću sirovog mlijeka. Radi sprječavanja postsekretornog onečišćenja mlijeka, nužno je uz redovito provođenje zoohigijenskih mjera provoditi i redovitu higijenu vimena prije i poslije mužnje te pribora za mužnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1867 - Utjecaj okoliša na zdravlje životinja i sigurnost namirnica animalnog podrijetla (Vučemilo, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Matković, Kristina; Vučemilo, Marija; Vinković, Bara; Pavičić, Željko; Matković, Srećko
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka // Mljekarstvo, 56 (2006), 4; 369-377 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Matković, K., Vučemilo, M., Vinković, B., Pavičić, Ž. & Matković, S. (2006) Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka. Mljekarstvo, 56 (4), 369-377.
@article{article, author = {Matkovi\'{c}, Kristina and Vu\v{c}emilo, Marija and Vinkovi\'{c}, Bara and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Matkovi\'{c}, Sre\'{c}ko}, year = {2006}, pages = {369-377}, keywords = {mikroorganizmi, zrak, mlijeko, zaga\djenje}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Mikroorganizmi u zraku staje kao mogu\'{c}i postsekretorni zaga\djiva\v{c}i mlijeka}, keyword = {mikroorganizmi, zrak, mlijeko, zaga\djenje} }
@article{article, author = {Matkovi\'{c}, Kristina and Vu\v{c}emilo, Marija and Vinkovi\'{c}, Bara and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Matkovi\'{c}, Sre\'{c}ko}, year = {2006}, pages = {369-377}, keywords = {microorganisms, air, milk, pollution}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Microorganisms in stable air as possible postsecretory milk contaminants}, keyword = {microorganisms, air, milk, pollution} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Agricola
  • Cab abstracts
  • Food Science & Technology Abs
  • Agris





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font