Pregled bibliografske jedinice broj: 295169
Hranidba i postupak s mliječnim kravama u suhostaju ( Nutrition and management of dairy cows in dry period )
Hranidba i postupak s mliječnim kravama u suhostaju ( Nutrition and management of dairy cows in dry period ) // Krmiva 2005
Opatija, Hrvatska, 2005. str. 147-155 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 295169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba i postupak s mliječnim kravama u suhostaju ( Nutrition and management of dairy cows in dry period )
(Nutrition and management of dairy cows in dry period)
Autori
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta ; Mas, Nora ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Krmiva 2005
/ - , 2005, 147-155
Skup
Krmiva 2005
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2005. - 09.06.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
suhostaj; kondicija; krmiva; faze; bolest
(dry period; body condition scoring; feed; periods; diseases)
Sažetak
U članku su razmotreni važnost suhostaja kao pripreme krava za laktaciju i najvažniji čimbenici za uspješnu hranidbu koji uključuju: stvaranje rezervi i prilagodbu probavnog sustava, mliječnu žlijezdu i potrebe ploda. Ocjenjivanje kondicije naglašeno je kao izuzetno korisno za pravilno hranjenje i postupanje sa životinjama. Krmiva su, podijeljena na voluminozni i krepki dio, ukratko predstavljena sa svojim bitnim utjecajem. Po pojedinim fazama suhostaja objašnjeno je njihovo trajanje, postupak sa životinjama kao i posebnosti hranidbe. Kao zadnje, ali vrlo bitno, obrađene su pojedine bolesti vezane uz hranidbu. Iako glavni uzrok nekih navedenih bolesti nije hranidba, svrstane su ovdje jer se mogu uspješno prevenirati ili čak liječiti promjenom obroka
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Tomislav Mašek
(autor)
Nora Mas
(autor)
Željko Mikulec
(autor)
Vlasta Šerman
(autor)
Hrvoje Valpotić
(autor)