Pregled bibliografske jedinice broj: 295093
Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača
Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača // XIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2006
Opatija, Hrvatska, 2006. str. 99-99 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 295093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača
(The influence of mycotoxins on ruminant health and performance)
Autori
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2006
/ - , 2006, 99-99
Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva 2006 (13 ; 2006)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2004. - 08.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost
(fungi; mycotoxins; mycotoxicoses; health; performance)
Sažetak
Kontaminacija hrane mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neki mikotoksini mogu biti proizvedeni od više različitih vrsta plijesni. Krmiva mogu biti zaražena već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina od strane mikrobiota buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb