Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 295093

Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača


Mašek, Tomislav; Šerman, Vlasta
Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača // XIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2006
Opatija, Hrvatska, 2006. str. 99-99 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 295093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača
(The influence of mycotoxins on ruminant health and performance)

Autori
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2006 / - , 2006, 99-99

Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva 2006 (13 ; 2006)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2004. - 08.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost
(fungi; mycotoxins; mycotoxicoses; health; performance)

Sažetak
Kontaminacija hrane mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neki mikotoksini mogu biti proizvedeni od više različitih vrsta plijesni. Krmiva mogu biti zaražena već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina od strane mikrobiota buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Tomislav Mašek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mašek, Tomislav; Šerman, Vlasta
Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača // XIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2006
Opatija, Hrvatska, 2006. str. 99-99 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Mašek, T. & Šerman, V. (2006) Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača. U: XIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2006.
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and \v{S}erman, Vlasta}, year = {2006}, pages = {99-99}, keywords = {plijesni, mikotoksini, pre\v{z}iva\v{c}i, zdravlje, proizvodnost}, title = {Utjecaj mokitoksina na proizvodnost pre\v{z}iva\v{c}a}, keyword = {plijesni, mikotoksini, pre\v{z}iva\v{c}i, zdravlje, proizvodnost}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and \v{S}erman, Vlasta}, year = {2006}, pages = {99-99}, keywords = {fungi, mycotoxins, mycotoxicoses, health, performance}, title = {The influence of mycotoxins on ruminant health and performance}, keyword = {fungi, mycotoxins, mycotoxicoses, health, performance}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font