Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 290994

Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba


Škorput, Dubravko; Kalit, Samir; Havranek, Jasmina; Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Horvat, Iva
Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba // Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Kuliš, 2007. str. 210-211 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 290994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba
(Current state of the production and dairy products quality on Zagreb green markets)

Autori
Škorput, Dubravko ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan - Zagreb : Kuliš, 2007, 210-211

Skup
42. HRVATSKI I 2.MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kvaliteta mliječnih proizvoda; sir; tržnice grada Zagreba
(quality of dairy products; cheese; green markets of Zagreb)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi stanje proizvodnje te kemijsko-fizikalnu i mikrobiološku kvalitetu mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba. Tijekom prikupljanja uzoraka mliječnih proizvoda provedena je anketa da se dobije uvid u strukturu proizvođača sireva s obzirom na veličinu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), vrstu sira, način pakiranja te uvjete proizvodnje. Prikupljeno je i analizirano 45 različita mliječna proizvoda sa gradskih tržnica: Dolac, Trešnjevka, Kvaternikov trg, Utrine i Dubrava. Prosječni kemijski sastav svježih, polutvrdih kuhanih i polutvrdih sušenih sireva bio je slijedeći: mast 6, 28% ; 21, 00% ; 15, 00% ; protein 11, 22% ; 19, 46% ; 22, 53% ; suha tvar 21, 46% ; 46, 59% ; 45, 57% i pH vrijednost 4, 50 ; 5, 53 i 4, 98. Od ukupno 43 analizirana uzorka sira, broj bakterija E. coli i S. aureus bio je viši od Pravilnikom (NN 46/92) propisanih u 5 odnosno 24 uzorka, dok je broj kvasaca i plijesni bio viši u 24 uzorka. U cilju poboljšanja kvalitete sireva potrebno je organizirati edukacije za proizvođače o pravilnoj i higijenskoj proizvodnji te preradi mlijeka, uvjetima koji objekti za preradu mlijeka na OPG moraju udovoljiti, te na tržnicama uspostaviti učinkovitiji sustav kontrole kvalitete mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Škorput, Dubravko; Kalit, Samir; Havranek, Jasmina; Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Horvat, Iva
Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba // Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Kuliš, 2007. str. 210-211 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Škorput, D., Kalit, S., Havranek, J., Antunac, N., Mikulec, N. & Horvat, I. (2007) Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma".
@article{article, author = {\v{S}korput, Dubravko and Kalit, Samir and Havranek, Jasmina and Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Horvat, Iva}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {210-211}, keywords = {kvaliteta mlije\v{c}nih proizvoda, sir, tr\v{z}nice grada Zagreba}, title = {Stanje proizvodnje i kvalitete mlije\v{c}nih proizvoda na tr\v{z}nicama grada Zagreba}, keyword = {kvaliteta mlije\v{c}nih proizvoda, sir, tr\v{z}nice grada Zagreba}, publisher = {Kuli\v{s}}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}korput, Dubravko and Kalit, Samir and Havranek, Jasmina and Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Horvat, Iva}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {210-211}, keywords = {quality of dairy products, cheese, green markets of Zagreb}, title = {Current state of the production and dairy products quality on Zagreb green markets}, keyword = {quality of dairy products, cheese, green markets of Zagreb}, publisher = {Kuli\v{s}}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font