Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 288631

Proizvodnja i potrošnja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj


Kovačić, Luka; Senta, Ankica
Proizvodnja i potrošnja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj // Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici / Roko Živković, Vlado Oberiter ; Mirza Hadžiosmanović (ur.).
Zagreb: Durieux, 1998. str. 25-29


CROSBI ID: 288631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i potrošnja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj
(Production and consumption of poultry meat and eggs in Croatia)

Autori
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici

Urednik/ci
Roko Živković, Vlado Oberiter ; Mirza Hadžiosmanović

Izdavač
Durieux

Grad
Zagreb

Godina
1998

Raspon stranica
25-29

ISBN
953-96682-3-9

Ključne riječi
Meso peradi, jaja, hrana
(Poultry, eggs, consumption, nutrition)

Sažetak
Proizvodnja mesa peradi i jaja poslijednjih desetak godina u znatnom je porastu u svim dijelovima svijeta, osobito u Kini (180%), SAD(15%), Turskoj (43%), Hong Kongu (80%) i Danskoj (27%). Pad proizvodnje zabilježen je u nekim zemljama istočne Europe, na primjer u Ukrajini za 50%, Rumunjskoj za 10%. U Hrvatskoj je također zabilježen pad proizvodnje. Prema podacima Statističklg Ljetopisa Hrvatske proizvodnja je u 1995. godini opala za 56% prema 1988. i 1989. godini. Ni prema dostupnim podacima Zajednice za stočarstvo u Zagrebu još se uvijek nije oporavila proizvodnja peradi i po stanovniku je 1995. godine iznosila oko 5, 6 kg. Potrošnja mesa peradi u SAD iznosila je 1996. godine oko 22, 3 kg, a u Hrvatskoj 1995. godine 14, 3 kg po stanovniku. Proizvodnja jaja u svijetu je također u porastu i kreće se oko 250 komada po stanovniku u SAD, a u Maleziji do 300 komada. U Hrvatskoj se proizvodnja jaja, slično mesu peradi smanjuje i 1995. bila je na 70% proizvodnje iz 1987. godine. Godine 1977. u Hrvatskoj se proizvodilo oko 230 jaja po stanovniku godišnje, a u 1995. godini samo oko 185 komada. Proizvodnja jaja u poduzećima je prema podacima Zajednice za stočarstvo bila ujednačena i iznosila je oko 60 jaja po stanovniku godišnje (1995. godine.)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ankica Senta Marić (autor)

Avatar Url Luka Kovačić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačić, Luka; Senta, Ankica
Proizvodnja i potrošnja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj // Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici / Roko Živković, Vlado Oberiter ; Mirza Hadžiosmanović (ur.).
Zagreb: Durieux, 1998. str. 25-29
Kovačić, L. & Senta, A. (1998) Proizvodnja i potrošnja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj. U: Roko Živković, V. & Mirza Hadžiosmanović (ur.) Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici. Zagreb, Durieux, str. 25-29.
@inbook{inbook, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Luka and Senta, Ankica}, editor = {Roko \v{Z}ivkovi\'{c}, V. and Mirza Had\v{z}iosmanovi\'{c}}, year = {1998}, pages = {25-29}, keywords = {Meso peradi, jaja, hrana}, isbn = {953-96682-3-9}, title = {Proizvodnja i potro\v{s}nja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj}, keyword = {Meso peradi, jaja, hrana}, publisher = {Durieux}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Luka and Senta, Ankica}, editor = {Roko \v{Z}ivkovi\'{c}, V. and Mirza Had\v{z}iosmanovi\'{c}}, year = {1998}, pages = {25-29}, keywords = {Poultry, eggs, consumption, nutrition}, isbn = {953-96682-3-9}, title = {Production and consumption of poultry meat and eggs in Croatia}, keyword = {Poultry, eggs, consumption, nutrition}, publisher = {Durieux}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font