Pregled bibliografske jedinice broj: 287831
Utjecaj sezone i farme na koncentraciju ureje u kravljem mlijeku
Utjecaj sezone i farme na koncentraciju ureje u kravljem mlijeku // 37. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb, 2006. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 287831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sezone i farme na koncentraciju ureje u kravljem mlijeku
(Effects of Season and Farm on Urea Concentration in Cow Milk)
Autori
Konjačić, Miljenko ; Ivanković, Ante ; Caput, Pavo ; Dakić, Ana ; Ivkić, Zdenko ; Stručić, Danijela ; Ramljak, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
37. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb, 2006
Skup
37. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ureja u kravljem mlijeku; sezona; farma
(urea in cow milk; season; farm)
Sažetak
Ureja je metabolički produkt koji nastaje u procesu probave dušičnih spojeva, te se može naći u krvi, mlijeku, slini i mokraći. Uvažavajući činjenicu da postoji pozitivna korelacija između sadržaja ureje u krvi i mlijeku krava, kao i da je koncentracija ureje u mlijeku manje podložna dnevnim kolebanjima s obzirom na dinamiku hranjenja, utvrđivanje koncentracije ureje u mlijeku našlo je svoju praktičnu primjenu. Svrha ovog rada bila je utvrditi utjecaj sezone i farme na koncentraciju ureje u mlijeku. Korišteni su rezultati Hrvatskog stočarskog centra analiza mlijeka od 2 205 krava holstein-friesian pasmine s četiri farme u Slavoniji. Krave su držane slobodnim načinom, a tijekom laktacije hranjene su ad libitum kompletno izmiješanim obrokom (TMR). Korištena je modificirana B metoda kontrole i uzorkovanja mlijeka u razdoblju od lipnja 2005. do lipnja 2006. Koncentracija ureje u mlijeku određivana je u Središnjem laboratoriju za kontrolu mlijeka u Križevcima na uređajima MilkoScan FT 6000. Prosječne vrijednosti koncentracije ureje u mlijeku između farmi bile su značajno različite (P<0, 01), a iznosile su: na farmi A 25, 44 mg/dl, farmi B 19, 09 mg/dl, farmi C 21, 89 mg/dl i na farmi D 17, 10 mg/dl. Tijekom ljetnog i jesenskog razdoblja utvrđene su najviše koncentracije ureje u mlijeku (24, 65 i 24, 97 mg/dl), u odnosu na proljeće i zimu (18, 90 i 18, 29 mg/dl). Utvrđene razlike između sezona bile su statistički značajne (P<0, 01). Dobiveni rezultati pokazatelj su značajnog utjecaja navedenih okolišnih čimbenika na koncentracije ureje u mlijeku krava. Potrebito je intenzivnije istražiti i druge nehranidbene čimbenike koji bi također mogli imati značajan utjecaj na koncentraciju ureje u mlijeku krava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb