Pregled bibliografske jedinice broj: 286912
Antioksidativne tvari u jagodastom voću
Antioksidativne tvari u jagodastom voću, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 286912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativne tvari u jagodastom voću
(Antioxidant compounds in berry fruits)
Autori
Kujundžić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2006
Stranica
45
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
kemijski sastav; vitamin C; antocijani; fenoli; plodovi jagodastog voća
(chemical composition; vitamin C; anthocyanins; phenols; berry fruits)
Sažetak
Jagodasto voće zbog svoje visoke nutritivne i niske kalorijske vrijednosti zauzima sve veću pozornost u prehrani stanovništva. Poznato je da ovo voće obiluje različitim antioksidativnim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih voćnih vrsta, kao i između sorata unutar vrsta. Cilj ovog istaživanja je utvrditi osnovni kemijski sastav, sadržaj vitamina C, antocijana i polifenola u plodovima različitih voćnih vrsta jagodastog voća. Plodovi za analize koje su obavljane u laboratoriju Agronomskog fakulteta u Torinu (Italija) ubrani su na području Cunea tijekom lipnja i srpnja 2004. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih vrsta jagodastog voća prema sadržaju antioksidansa. Crni ribiz je pokazao opravdano najveći sadržaj vitamina C i ukupnih antocijana u odnosu na druge vrste obuhvaćene istraživanjem. Kod sorata borovnica utvrđena je opravdana razlika u sadržaju antocijana, s time da ih je 'Jersey' imala najviše. Kroz istraživanje je potvrđeno da je intenzitet obojenosti kožice povezan je s ukupnim sadržajem antocijana kod plodova jagodastog voća.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)