Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 286912

Antioksidativne tvari u jagodastom voću


Kujundžić, Iva
Antioksidativne tvari u jagodastom voću, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 286912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativne tvari u jagodastom voću
(Antioxidant compounds in berry fruits)

Autori
Kujundžić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2006

Stranica
45

Mentor
Duralija, Boris

Ključne riječi
kemijski sastav; vitamin C; antocijani; fenoli; plodovi jagodastog voća
(chemical composition; vitamin C; anthocyanins; phenols; berry fruits)

Sažetak
Jagodasto voće zbog svoje visoke nutritivne i niske kalorijske vrijednosti zauzima sve veću pozornost u prehrani stanovništva. Poznato je da ovo voće obiluje različitim antioksidativnim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih voćnih vrsta, kao i između sorata unutar vrsta. Cilj ovog istaživanja je utvrditi osnovni kemijski sastav, sadržaj vitamina C, antocijana i polifenola u plodovima različitih voćnih vrsta jagodastog voća. Plodovi za analize koje su obavljane u laboratoriju Agronomskog fakulteta u Torinu (Italija) ubrani su na području Cunea tijekom lipnja i srpnja 2004. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih vrsta jagodastog voća prema sadržaju antioksidansa. Crni ribiz je pokazao opravdano najveći sadržaj vitamina C i ukupnih antocijana u odnosu na druge vrste obuhvaćene istraživanjem. Kod sorata borovnica utvrđena je opravdana razlika u sadržaju antocijana, s time da ih je 'Jersey' imala najviše. Kroz istraživanje je potvrđeno da je intenzitet obojenosti kožice povezan je s ukupnim sadržajem antocijana kod plodova jagodastog voća.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Duralija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kujundžić, Iva
Antioksidativne tvari u jagodastom voću, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Kujundžić, I. (2006) 'Antioksidativne tvari u jagodastom voću', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kujund\v{z}i\'{c}, Iva}, year = {2006}, pages = {45}, keywords = {kemijski sastav, vitamin C, antocijani, fenoli, plodovi jagodastog vo\'{c}a}, title = {Antioksidativne tvari u jagodastom vo\'{c}u}, keyword = {kemijski sastav, vitamin C, antocijani, fenoli, plodovi jagodastog vo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kujund\v{z}i\'{c}, Iva}, year = {2006}, pages = {45}, keywords = {chemical composition, vitamin C, anthocyanins, phenols, berry fruits}, title = {Antioxidant compounds in berry fruits}, keyword = {chemical composition, vitamin C, anthocyanins, phenols, berry fruits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font