Pregled bibliografske jedinice broj: 286910
Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 286910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(Sensory evaluation of strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.))
Autori
Grubišić, Lukša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
39
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; boja; kvaliteta ploda; sorta
(Fragaria x ananassa Duch.; colour; fruit quality; cultivars)
Sažetak
Kvaliteta plodova jagode s naglaskom na senzoričke karakteristike, danas je jedan od najvažnijih činitelja kod plasmana na tržište. Cilj istraživanja bio je ustanoviti osnovne karakteristike plodova različitih sorata jagode, te utvrditi koje su najboljih senzoričkih svojstava. Provedeno je ocjenjivanje unutarnjih (fizikalna kvaliteta mesa i obilježja okusa) i vanjskih (oblik, veličina, boja) svojstava plodova sedam sorata jagode (Alba, Maya, Miss, Clery, Patty, Arosa i Elsanta) uzgojenih na zagrebačkom području. Senzorička valorizacija provedena je na Agronomskom fakultetu 2005. godine, a degustatori su bili studenti. Ukupno gledajući najbolje ocijenjen je vanjski izgled ploda, a unutar njega boja. Najbolju prosječnu ocjenu dobila je sorta Patty, dok je najslabije ocijenjena sorta Elsanta. Sorte Clery i Patty imale su najbolje ocijenjenu unutarnju kvalitetu ploda, a to je posebno izraženo za obilježje okusa. Kod vanjske kvalitete ploda bolje su ocijenjene sorte Alba, Maya i Miss. Potrebno je provoditi senzoričku valorizaciju novih sorata kako bi se ustanovilo da li su one bolje u nekim karakteristikama od onih u proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)