Pregled bibliografske jedinice broj: 286204
Čimbenici koji utječu na broj korjenčića reznica masline
Čimbenici koji utječu na broj korjenčića reznica masline // Pomologia Croatica, 12 (2006), 3; 215-222 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 286204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici koji utječu na broj korjenčića reznica masline
(Factors influencing on the number of roots in the olive cuttings)
Autori
Strikić, Frane ; Hančević, Katarina ; Pećina, Marija ; Poljak, Milan ; Čmelik, Zlatko
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 12
(2006), 3;
215-222
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
maslina; korijen; regulator rasta; ukorjenjivanje
(olive; root; phytohormone; rhisogenesis)
Sažetak
Sadni materijal visoke kakvoće je glavni preduvjet kvalitetne maslinarske proizvodnje. U svrhu unaprijeđenja i intenziviranja proizvodnje sadnica masline u Hrvatskoj, pokrenut je projekt kojemu je glavni cilj istražiti sve relevantne čimbenike koji utječu na procese ukorjenjivanja reznica masline tehnikom "mist propagation". Istraživanjem su bile obuhvaćene tri domaće sorte masline: Levantinka, Drobnica i Istarska bjelica. Ispitivana je interakcija navedenih sorti maslina, vremena uzorkovanja reznica i koncentracije regulatora rasta na proces stvaranja korijenja. Rezultati istraživanja su pokazali da je koncentracija primijenjenog regulatora rasta glavni čimbenik koji utječe na formiranje najvećeg broja korjenčića po reznici, u procesu rizogeneze masline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0091001
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Hančević
(autor)
Marija Pecina
(autor)
Zlatko Čmelik
(autor)
Frane Strikić
(autor)
Milan Poljak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRINDEX Humanities Index
- CAB International
- Agricola
- Biosis previews
- Food sci.&Tech. abstract
- Agris