Pregled bibliografske jedinice broj: 285749
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka // Zbornik sažetaka / Bašić, Zoran (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. str. 59-62 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 285749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroorganizmi u zraku staje kao mogući postsekretorni zagađivači mlijeka
(Microorganisms in stable air as possible postsecretory milk contaminants)
Autori
Matković, Kristina ; Vučemilo, Marija ; Vinković, Bara ; Pavičić, Željko ; Matković, Srećko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Bašić, Zoran - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006, 59-62
Skup
37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mikroorganizmi; zrak; mlijeko; zagađenje
(microorganisms; air; milk; pollution)
Sažetak
Koncentracija mikroorganizama u zraku staje koja ovisi o strukturi i funkcionalnosti objekta, gustoći populacije životinja, načinu držanja, mikroklimatskim pokazateljima (temperaturi, relativnoj vlazi, brzini strujanja zraka, režimu osvjetljenja), sustavu ventilacije, načinu opskrbe životinja hranom i vodom, načinu uklanjanja gnoja i sl., ukoliko je povišena očituje se negativnim djelovanjem na zdravlje i proizvodnost životinja. “ Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka” (NN 102/2000) propisuje zahtjeve kojima u pogledu kakvoće mora udovoljavati sirovo mlijeko pri otkupu. Prema Pravilniku uvjete i tržišnu vrijednost za otkup više ne određuje samo kemijski sastav, već i broj somatskih stanica i mikroorganizama u svježem sirovom mlijeku. Imamo li u vidu da svježe pomuzeno mlijeko sadržava određen broj mikroorganizama koji potječu iz stajskog zraka (tzv. postsekretorno onečišćenje), provedeno istraživanje može pomoći u utvrđivanju mikroklimatskih čimbenika koji mogu utjecati na takav oblik onečišćenja. Istraživanje je provedeno u staji muznih krava pri čemu su analizirani osnovni pokazatelji mikroklime te brojnost mikroorganizama u stajskom zraku. Mjerenja su obavljana u jutro, podne i večer jedan puta tjedno tijekom dva mjeseca, u zoni boravka životinja duž hranidbenog hodnika. Temperatura, relativna vlaga i brzina strujanja zraka su mjereni pomoću atestiranog uređaja TESTO 400, (GmbH & Co). Uzorci zraka u kojem je određivan broj bakterija i plijesni uzorkovani su uređajem MERCK MAS-100, (MERCK KgaA, Darmstadt) na gotove podloge hranjivog i Sabouraud agara (Columbia AGAR, Biolife). Podloge su potom inkubirane tijekom 24 sata u inkubatoru radne temperature 37 º ; ; C te za plijesni – 22 º ; ; C/5 dana. Nakon brojanja izraslih kolonija najčešće kolonije su precijepljene na selektivne podloge te mikrobiološkim postupcima identificirane. Dobivene vrijednosti obrađene su statistički programom Statistica. Izmjerene vrijednosti temperature stajskog zraka bile su između 9, 5 °C i 20, 3 °C, relativne vlage između 53, 8 % i 83, 1 %, a brzine strujanja zraka imale su vrijednost od 0, 04 m/s i 0, 14 m/s. Srednje vrijednosti ukupnog broja bakterija u stajskom zraku kretale su se u granicama od 8, 81 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu do 1, 26 x 105 CFU/m3 u večernjem terminu mjerenja, a srednje vrijednosti ukupnog broja plijesni u stajskom zraku kretale su se u granicama od 5, 23 x 104 CFU/m3 u podnevnom terminu do 8, 35 x 104 CFU/m3 u jutarnjem terminu mjerenja. Identificirano je 10 rodova bakterija. Najčešće zastupljene bakterije u zraku staje za muzne krave su bile gram-pozitivne bakterije, poglavito one iz roda Staphylococcus i Streptococcus. Gram-negativne bakterije bile su zastupljene u malom postotku – najčešće one iz roda Moraxella, Pseudomonas i enterobakterije. Od plijesni je identificirano 9 rodova, pri čemu su prevladavali rodovi Aspergillus, Penicillium, Rhisopus i kvasnice. Wilcoxon-ovim testom ekvivalentnih parova na razini statističke značajnosti P<0, 05 dokazano je da na ukupan broj bakterija u zraku staje izravno utječe temperatura zraka, relativna vlaga i brzina strujanja zraka. Broj i vrsta identificiranih mikroorganizama u zraku staje može utjecati na higijensku kakvoću sirovog mlijeka. Stoga uz redovito provođenje zoohigijenskih mjera treba provoditi i redovitu higijenu vimena prije i poslije mužnje te pribora za mužnju, radi sprječavanja postsekretornog onečišćenja mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Vučemilo
(autor)
Bara Vinković
(autor)
Kristina Matković
(autor)
Željko Pavičić
(autor)