Pregled bibliografske jedinice broj: 285199
Koncentracija arginina u moštevima različitih kultivara Vitis vinifere
Koncentracija arginina u moštevima različitih kultivara Vitis vinifere, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 285199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija arginina u moštevima različitih kultivara Vitis vinifere
(Arginin concentration in the musts of different Vitis vinifera cultivars)
Autori
Kapelić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.12
Godina
2002
Stranica
26
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
arginin; vino; aminokiseline
(arginin; wine; aminoacids)
Sažetak
Aminokiseliniski profil, posebice koncentracije dominantnih aminokiselina uvelike variraju među kultivarima. Arginin jedna od dominantnih aminokiselina grožđa potencijalni je izvor energije za rast mlječno-kiselih bakterija. Kao međuprodukt može doći do izdvajanja citrulina koji u reakciji sa etanolom dovodi do sinteze kancerogenog etil karbamata. Cilj ovog rada bio je utvrditi kretanje koncentracija arginina u moštovima berbe 2001. Dobiveni rezultati ukazali su na relativno male koncentracije arginina koje su se kretale ispod 1000 mg/l te je opasnost od sinteze većih koncentracija etil karbamata minimalizirana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)