Pregled bibliografske jedinice broj: 284007
Perspektiva proizvodnje sira u Hrvatskoj
Perspektiva proizvodnje sira u Hrvatskoj // Dani sira u gradu sira
Bjelovar, Hrvatska, 2006. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 284007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Perspektiva proizvodnje sira u Hrvatskoj
(Perspective of cheese production in Croatia)
Autori
Mikulec, Nataša ; Havranek, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Dani sira u gradu sira
Mjesto i datum
Bjelovar, Hrvatska, 21.10.2006. - 22.10.2006
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
zaštita sira; proizvodnja sira
(protection of origin; cheese production)
Sažetak
Proizvodnja sira u Hrvatskoj razvija se kako u kućnoj radinosti tako i u industriji. Industrijska proizvodnja pokriva najveće potrebe tržišta, a također je zaslužna za očuvanje dugogodišnjeg iskustva i tradicije u proizvodnji sireva, a korištenjem standarda u proizvodnji proizvodi dobivaju oznaku za kvalitetu « ; izvorno hrvatsko» ; . Danas kućna radinost ponovo uči od industrije tako što više pažnje posvećuje kontroli kvalitete, zdravstvenoj ispravnosti, sanitarnim uvjetima, kontroliranju uvjeta zrenje pa budućnost vidimo kao ispreplitanje ta dva aspekta proizvodnje. Stremljenja u svijetu, a posebice u Europskoj uniji je zaštita regionalnog autohtonog prehrambenog proizvoda. Štiti se izvornost, zemljopisno podrijetlo te tradicionalni ugled. Zavod za mljekarstvo na čelu s prof. Havranek veliki dio svog rada posvećuje stvaranju uvjeta za zaštitu Hrvatske proizvodnje domaćeg sira prema kriterijima Europske unije. Dobivanjem statusa originalnog regionalnog ili nacionalnog proizvoda sirevi kao i ostali proizvodi iz Hrvatske lakše će konkurirati na budućem europskom tržištu, a povećanjem tržišta naši će proizvođači moći računati na povećanje vlastite proizvodnje odnosno na napredak. Hrvatska na taj način može bolje ponuditi svoje tradicionalne specijalitete i postati prepoznatljiva kao gastronomska destinacija što će obogatiti i turističku ponudu. Hrvatska ima još puno neiskorištenih mogućnosti tako da treba uložiti napore da sve regije u Hrvatskoj razviju svoje specifične sireve i mliječne prerađevine. Znanja, iskustva i modeli rada iz regija koje su uspijele u zaštiti i razvitku domaćeg proizvoda, trebale bi se prenositi na ostale regije. Za razvoj regionalne proizvodnje sira potrebna je potpora i pomoć države, a dobar primjer je Primorsko-goranska županija koja je proizvođačima sira sa otoka Krka i Cresa dala nepovratna sredstva za registraciju objekata što govori da je država prepoznala sirarstvo kao važnu privrednu granu kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou. Stoga je perspektiva hrvatskog sirarstva sjajna. Znanstvene spoznaje inkorporirane s nacionalnim mudrostima mogao bi nas dovesti do tražene gastronomske i prepoznatljive turističke destinacije. Na nama je da zajedno radimo na očuvanju tradicionalnih proizvoda i gastronomske tajne kućnih radinosti koristeći s jedne strane ekološke principe te sanitarne principe i marketinška iskustva velikih industrija pritom misleći na plasman proizvoda, dizajn ambalaže, reklamiranje proizvoda. Na taj način Europa će prepoznati nas i lakše ćemo ući u Europsku uniju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)