Pregled bibliografske jedinice broj: 283227
Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka
Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka // Mljekarstvo, 56 (2006), 3; 221-232 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 283227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka
(Methods for determination of milk and cheese adulteration by milk species identification)
Autori
Damjanović, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56
(2006), 3;
221-232
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Patvorenje; mlijeko; sir; metode za dokazivanje patvorenja
(adulteration; milk; cheese; methods for detection of adulteration)
Sažetak
U svijetu, u odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem, mijenjaju se svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA, kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije, te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb