Pregled bibliografske jedinice broj: 282359
Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)
Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.), 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)
(Determination of phenolic content and the enzyme activity in elderberry berries (Sambucus nigra L.))
Autori
Pastorčić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2005
Stranica
66
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
bazga; fenoli; peroksidaza; polifenol oksidaza
(elderberry; phenols; peroxidase; polyphenoloxidase)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je ispitati fizikalno-kemijski sastav (ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost, ukupni i reducirajući šećeri te saharoza), aktivnost i termostabilnost enzima polifenol oksidaze (PPO) i peroksidaze (POD), utjecaj koncentracije supstrata na PPO i POD aktivnost te fenolne spojeve (ukupne fenola, neflavonoide i flavonoide) u bobicama bazge ubranih na tri geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba, Gospića i Požege. U istim uzorcima je ispitivan utjecaj vremena skladištenja pri -20oC (nakon 2 i 5 mjeseci) na promjenu fenolnih spojeva (ukupni fenoli, neflavonoidi i flavonoidi) te na aktivnost enzima PPO i POD. Fenolni sastav, aktivnost enzima, termostabilnost enzima i utjecaj koncentracije supstrata određena je primjenom spektorfotometrijskih metoda. Količina ukupnih fenola i flavonoida kao i aktivnost enzima se smanjuje tijekom skladištenja pri -20oC, dok se količina neflavonoida povećava. Najveću termostabilnost enzimi su pokazali pri 40oC, dok su se pri 70oC potpuno inaktivirali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)