Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 282359

Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)


Pastorčić, Kristina
Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.), 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 282359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)
(Determination of phenolic content and the enzyme activity in elderberry berries (Sambucus nigra L.))

Autori
Pastorčić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2005

Stranica
66

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
bazga; fenoli; peroksidaza; polifenol oksidaza
(elderberry; phenols; peroxidase; polyphenoloxidase)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je ispitati fizikalno-kemijski sastav (ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost, ukupni i reducirajući šećeri te saharoza), aktivnost i termostabilnost enzima polifenol oksidaze (PPO) i peroksidaze (POD), utjecaj koncentracije supstrata na PPO i POD aktivnost te fenolne spojeve (ukupne fenola, neflavonoide i flavonoide) u bobicama bazge ubranih na tri geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba, Gospića i Požege. U istim uzorcima je ispitivan utjecaj vremena skladištenja pri -20oC (nakon 2 i 5 mjeseci) na promjenu fenolnih spojeva (ukupni fenoli, neflavonoidi i flavonoidi) te na aktivnost enzima PPO i POD. Fenolni sastav, aktivnost enzima, termostabilnost enzima i utjecaj koncentracije supstrata određena je primjenom spektorfotometrijskih metoda. Količina ukupnih fenola i flavonoida kao i aktivnost enzima se smanjuje tijekom skladištenja pri -20oC, dok se količina neflavonoida povećava. Najveću termostabilnost enzimi su pokazali pri 40oC, dok su se pri 70oC potpuno inaktivirali.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pastorčić, Kristina
Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.), 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pastorčić, K. (2005) 'Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pastor\v{c}i\'{c}, Kristina}, year = {2005}, pages = {66}, keywords = {bazga, fenoli, peroksidaza, polifenol oksidaza}, title = {Odre\djivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)}, keyword = {bazga, fenoli, peroksidaza, polifenol oksidaza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pastor\v{c}i\'{c}, Kristina}, year = {2005}, pages = {66}, keywords = {elderberry, phenols, peroxidase, polyphenoloxidase}, title = {Determination of phenolic content and the enzyme activity in elderberry berries (Sambucus nigra L.)}, keyword = {elderberry, phenols, peroxidase, polyphenoloxidase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font