Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 282195

Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja


Kos, Kristina
Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 282195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja
(Monitoring the changes of phenolic composition in sour cherry and marasca sour cherry during the ripening)

Autori
Kos, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.02

Godina
2006

Stranica
53

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; fenolni spojevi; višnja; višnja maraska
(anthocyanins; antioxidant activity; marasca sour cherry; phenolic composition; sour cherry)

Sažetak
U plodovima višnje sorte Ujfeher, s područja Osijeka, i višanja maraski sorata Rekta i Brač 2, s područja Zadra i Splita, različitih stupnjeva zrelosti, određen je fizikalno - kemijski i fenolni sastav te antioksidativna aktivnost i utvrđeno je da se količina fenolnih spojeva tijekom zrenja povećava kod sorti višnje maraske, a smanjuje se u višnje. Koncentracija antocijana, kao glavnih pigmenata višnje, raste tijekom zrenja kod svih ispitivanih sorti, a maraska sadrži respektabilno veću količinu ovoga pigmenta od višnje. Antioksidativna aktivnost kod višnje sorte Ujfeher neznatno se smanjuje tijekom zrenja, kod obiju sorti višnje maraske ima najviše vrijednosti u nezrelom plodu, a zrenjem opada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Kristina
Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kos, K. (2006) 'Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Kristina}, year = {2006}, pages = {53}, keywords = {antioksidativna aktivnost, antocijani, fenolni spojevi, vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska}, title = {Pra\'{c}enje promjena fenolnog sastava vi\v{s}nje i vi\v{s}nje maraske tijekom zrenja}, keyword = {antioksidativna aktivnost, antocijani, fenolni spojevi, vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Kristina}, year = {2006}, pages = {53}, keywords = {anthocyanins, antioxidant activity, marasca sour cherry, phenolic composition, sour cherry}, title = {Monitoring the changes of phenolic composition in sour cherry and marasca sour cherry during the ripening}, keyword = {anthocyanins, antioxidant activity, marasca sour cherry, phenolic composition, sour cherry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font