Pregled bibliografske jedinice broj: 282195
Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja
Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja
(Monitoring the changes of phenolic composition in sour cherry and marasca sour cherry during the ripening)
Autori
Kos, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.02
Godina
2006
Stranica
53
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; fenolni spojevi; višnja; višnja maraska
(anthocyanins; antioxidant activity; marasca sour cherry; phenolic composition; sour cherry)
Sažetak
U plodovima višnje sorte Ujfeher, s područja Osijeka, i višanja maraski sorata Rekta i Brač 2, s područja Zadra i Splita, različitih stupnjeva zrelosti, određen je fizikalno - kemijski i fenolni sastav te antioksidativna aktivnost i utvrđeno je da se količina fenolnih spojeva tijekom zrenja povećava kod sorti višnje maraske, a smanjuje se u višnje. Koncentracija antocijana, kao glavnih pigmenata višnje, raste tijekom zrenja kod svih ispitivanih sorti, a maraska sadrži respektabilno veću količinu ovoga pigmenta od višnje. Antioksidativna aktivnost kod višnje sorte Ujfeher neznatno se smanjuje tijekom zrenja, kod obiju sorti višnje maraske ima najviše vrijednosti u nezrelom plodu, a zrenjem opada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)