Pregled bibliografske jedinice broj: 282186
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj kori mandarina i klementina
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj kori mandarina i klementina, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj kori mandarina i klementina
(Investigation of flavanone glycosides and polimetoxylated flavones in raw and raw and processed peel of mandarin and clementine)
Autori
Ploh, Emina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.12
Godina
2005
Stranica
67
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
flavanon glikozidi; klementina; mandarina; polifenolni spojevi; polimetoksi flavoni
(clementine; flavanone glycosides; mandarin; polyfenols; polymetoxylated)
Sažetak
U četiri sorte mandarina (Citrus Unshiu Marcovitch Saigon i Citrus Unshiu Marcovitch Owari, Citrus Clementine Corsica SRA 63 i Citrus Clementine Hernandinas) određivani su flavanon glikozidi (FG) i polimetoksi flavoni (PMF). Također je ispitivana i stabilnost flavanon glikozida i polimetoksi flavona prilikom prerade svježe kore mandarina u sušenu i kandiranu koru. Ispitivane svježe kore od flavanon glikozida sadrže narirutin, naringin, hesperidin, didimin, iponcirin, a od polimetoksi flavona sinensetin, nobiletin i tangeretin. Tijekom prerade u kandiranu koru, količina flavanon glikozida i polimetoksi flavona se smanjila, dok je prilikom prerade u sušenu koru uglavnom bila veća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)