Pregled bibliografske jedinice broj: 282170
Istraživanje kvalitete smrznutih kaša marelice analizom fizikalno-kemijskog i fenolnog
Istraživanje kvalitete smrznutih kaša marelice analizom fizikalno-kemijskog i fenolnog, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje kvalitete smrznutih kaša marelice analizom fizikalno-kemijskog i fenolnog
(Differentiation of intermediate products (frozen apricot purees) by means of physico-chemical and pheloic content)
Autori
Mrzlečki, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2004
Stranica
78
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
fenolni sastav; flavanoidi; marelica; kaša
(phenolic compounds; flavonoids; apricot; puree)
Sažetak
U ovom radu cilj je bio procijeniti kvalitetu smrznutih kaša marelice. Provedene su analize fizikalno-kemijskog sastava (suha tvar-ukupna i topljiva, ukupna kiselost, pH, ukupni šećeri, formolni broj, boja) i fenolnog sastava (ukupni fenoli, klorogenska kiselina i flavanoidi), te ispitivanje senzorskih svojstava smrznutih kaša marelice. Fenolni sastav, formolni broj i boja određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda. najveća količina fenolnih spojeva, kao i ukupna kiselost i boja određena je u industrijski pripremljenim kašama, jer je u primarnoj fazi prerade inaktivirana enzimska aktivnost. Senzorskim ocjenjivanjem najslabije ocjene dobile su laboratorijski pripremljene kaše, a najveću je dobila kaša koja se koristi u pogonu A. Najveća međusobna povezanost je potvrđena između između ukupnih fenola i boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)