Pregled bibliografske jedinice broj: 282153
Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja
Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja
(The quality of blackthorn fruits (prunus spinosa L.) and enzyme activity during ripening)
Autori
Cvrtila, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2005
Stranica
67
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
fenoli; polifenol oksidaza; peroksidaza; trnina
(phenols; polyphenoloxidase; peroxidase; blackthorn)
Sažetak
Svrha ovog rad bila je ispitati kakvoću plodova trnine tijekom dozrijevanja, primjenom kemijsko-fizikalnih analiza (ukupna i topljiva suha tvar, ukupna kiselost, pH-vrijednost, ukupni i reducirajući šećeri i saharoza ) i analize fenolnog sastava (ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, flavan-3-oli, hidrolizirani tanini i antocijani). Fenolni sastav određen je posebno u pokožici te mesnatom dijelu ploda. Također cilj je bio odrediti aktivnost enzima polifenol oksidaze i peroksidaze tijekom zrenja te termostabilnost navedenih enzima (nakon termičkog tretiranja 30, 60 i 120 minuta) u plodu trnine trećeg stupnja zrelosti. Fenolni sastav, aktivnost enzima i termostabilnost enzima određena je primjenom spektrofotometrijskih metoda. Najveća količina fenolnih spojeva kao i aktivnost oba enzima određena je u pokožici odnosno plodu trećeg stupnja zrelosti. Najveću termostabilnost enzimi su pokazali pri 40˚ C, dok su se pri 70 ˚ C potpuno inaktivirali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)