Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 282153

Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja


Cvrtila, Andreja
Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 282153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja
(The quality of blackthorn fruits (prunus spinosa L.) and enzyme activity during ripening)

Autori
Cvrtila, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2005

Stranica
67

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
fenoli; polifenol oksidaza; peroksidaza; trnina
(phenols; polyphenoloxidase; peroxidase; blackthorn)

Sažetak
Svrha ovog rad bila je ispitati kakvoću plodova trnine tijekom dozrijevanja, primjenom kemijsko-fizikalnih analiza (ukupna i topljiva suha tvar, ukupna kiselost, pH-vrijednost, ukupni i reducirajući šećeri i saharoza ) i analize fenolnog sastava (ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, flavan-3-oli, hidrolizirani tanini i antocijani). Fenolni sastav određen je posebno u pokožici te mesnatom dijelu ploda. Također cilj je bio odrediti aktivnost enzima polifenol oksidaze i peroksidaze tijekom zrenja te termostabilnost navedenih enzima (nakon termičkog tretiranja 30, 60 i 120 minuta) u plodu trnine trećeg stupnja zrelosti. Fenolni sastav, aktivnost enzima i termostabilnost enzima određena je primjenom spektrofotometrijskih metoda. Najveća količina fenolnih spojeva kao i aktivnost oba enzima određena je u pokožici odnosno plodu trećeg stupnja zrelosti. Najveću termostabilnost enzimi su pokazali pri 40˚ C, dok su se pri 70 ˚ C potpuno inaktivirali.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Andreja
Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cvrtila, A. (2005) 'Kakvoća ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvrtila, Andreja}, year = {2005}, pages = {67}, keywords = {fenoli, polifenol oksidaza, peroksidaza, trnina}, title = {Kakvo\'{c}a ploda trnine (prunus spinosa L.) i enzimska aktivnost tijekom dozrijevanja}, keyword = {fenoli, polifenol oksidaza, peroksidaza, trnina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvrtila, Andreja}, year = {2005}, pages = {67}, keywords = {phenols, polyphenoloxidase, peroxidase, blackthorn}, title = {The quality of blackthorn fruits (prunus spinosa L.) and enzyme activity during ripening}, keyword = {phenols, polyphenoloxidase, peroxidase, blackthorn}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font