Pregled bibliografske jedinice broj: 282143
Određivanje udjela karotenoida u sokovima mandarine
Određivanje udjela karotenoida u sokovima mandarine, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 282143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela karotenoida u sokovima mandarine
(Determination of carotenoids amonut in mandarin juices)
Autori
Plečko, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2005
Stranica
61
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
karotenoidi; β -karoten; nektar; mandarina; prirodni sok mandarina
(carotenoids; β -caroten; mandarine juice; mandarine nectar)
Sažetak
U sokovima mandarine s različitim udjelima voća (50, 65, 80, 100%) proizvedenim od sorte Kuno određivani su u kupni karotenoidi i β -karoten. Navedeni sokovi su proizvedeni bez i s dodatkom 0, 2 % askorbinske kiseline te je u njima ispitana stabilnost karotenoidnih spojeva tijekom skladištenja. Ukupni karotenoidi i β -karoten određivani su spektrofotometrijski. Tijekom skladištenja (45 dana, pri 4°C) smanjila se količina karotenoidnih spojeva u svim sokovima neovisno o udjelu voća ili dodatku askorbinske kiseline. Dobiveni rezultati ukazuju da dodatna količina askorbinske kiseline nema velikog utjecaja na očuvanje karotenoidnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)