Pregled bibliografske jedinice broj: 281489
Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta
Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta // 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek, 2006. str. 619-620 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 281489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta
(Skripavac cheese - technology and quality)
Autori
Magdić, Višnja ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek, 2006, 619-620
ISBN
953-6331-39-X
Skup
Hrvatski znanstveni simpozij agronoma (41 ; 2006) ; Međunarodni znanstveni simpozij agronoma (1 ; 2006
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta; sir Škripavac; tehnologija; tradicionalni sir
(qulaity; Skripavac cheese; technology; traditional cheese)
Sažetak
Istraživanjem je utvrđeno da je sir Škripavac autohtoni punomasni meki hrvatski sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Like i Korduna. U proizvodnji toga sira sačuvani su osnovni tradicijski parametri tehnologije proizvodnje, no korištena su suvremena industrijska sirila te tehnička pomagala, čime se dijelom odstupalo od izvornog načina proizvodnje. Tehnologija proizvodnje sira Škripavac značajno se razlikuje od gospodarstva do gospodarstva. Ona nije standardizirana zbog čega je kemijsko-fizikalna kakvoća istraženih sireva značajno varirala. Sir Škripavac proizvodi se iz toplinski neobrađenog mlijeka proizvedenog u vrlo ekstenzivnim uvjetima hranidbe uz primjenu velikog udjela voluminozne krme karakterističnog prirodnog botaničkog sastava livada i pašnjaka te niskog udjela krepkim krmivima što mlijeku za proizvodnju sira Škripavac daje karakterističan sastav visokog udjela masti i niskog udjela proteina. S obzirom da se sir Škirpavac proizvodi iz toplinski neobrađenog mlijeka zahtjevi na higijensku kvalitetu mlijeka vrlo su visoki. Međutim, ova istraživanja pokazala su da većina uzoraka mlijeka za proizvodnju sira Škripavac imaju visok i vrlo visok broj mikroorganizama zbog čega je mikrobiološka kvaliteta sira škripavca bila loša. Od 11 istraženih uzoraka u 3 uzorka utvrđen je nedozvoljeno visoki broj (iznad 1000 u g sira) bakterija Escherichia colli, u 7 uzoraka utvrđen je prekomjeran broj bakterija Staphylococcus aureus, dok je u jednom uzorku utvrđen prekomjeran broj sulfidoreducirajućih klostridija, te u dva uzorka prekomjeran broj kvasaca i plijesni. Da bi se proizveo sir Škripavac ujednačenog sastava i visoke kvalitete, ova su istraživanja ukazala na nužnost uvođenja standarda u tehnologiju proizvodnje na OPG. Kako bi se zadržala tradicijska obilježja sira i omogućio plasman, sir je potrebno proizvoditi iz higijenski vrlo kvalitetnog mlijeka u odgovarajućim uvjetima na OPG. Time bi se stekli uvjeti za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla sira, definirani EU propisom Br. 1804/99. i Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, Republike Hrvatske (NN 80/05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb