Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281489

Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta


Magdić, Višnja; Kalit, Samir; Havranek, Jasmina
Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta // 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek, 2006. str. 619-620 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 281489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta
(Skripavac cheese - technology and quality)

Autori
Magdić, Višnja ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek, 2006, 619-620

ISBN
953-6331-39-X

Skup
Hrvatski znanstveni simpozij agronoma (41 ; 2006) ; Međunarodni znanstveni simpozij agronoma (1 ; 2006

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kvaliteta; sir Škripavac; tehnologija; tradicionalni sir
(qulaity; Skripavac cheese; technology; traditional cheese)

Sažetak
Istraživanjem je utvrđeno da je sir Škripavac autohtoni punomasni meki hrvatski sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Like i Korduna. U proizvodnji toga sira sačuvani su osnovni tradicijski parametri tehnologije proizvodnje, no korištena su suvremena industrijska sirila te tehnička pomagala, čime se dijelom odstupalo od izvornog načina proizvodnje. Tehnologija proizvodnje sira Škripavac značajno se razlikuje od gospodarstva do gospodarstva. Ona nije standardizirana zbog čega je kemijsko-fizikalna kakvoća istraženih sireva značajno varirala. Sir Škripavac proizvodi se iz toplinski neobrađenog mlijeka proizvedenog u vrlo ekstenzivnim uvjetima hranidbe uz primjenu velikog udjela voluminozne krme karakterističnog prirodnog botaničkog sastava livada i pašnjaka te niskog udjela krepkim krmivima što mlijeku za proizvodnju sira Škripavac daje karakterističan sastav visokog udjela masti i niskog udjela proteina. S obzirom da se sir Škirpavac proizvodi iz toplinski neobrađenog mlijeka zahtjevi na higijensku kvalitetu mlijeka vrlo su visoki. Međutim, ova istraživanja pokazala su da većina uzoraka mlijeka za proizvodnju sira Škripavac imaju visok i vrlo visok broj mikroorganizama zbog čega je mikrobiološka kvaliteta sira škripavca bila loša. Od 11 istraženih uzoraka u 3 uzorka utvrđen je nedozvoljeno visoki broj (iznad 1000 u g sira) bakterija Escherichia colli, u 7 uzoraka utvrđen je prekomjeran broj bakterija Staphylococcus aureus, dok je u jednom uzorku utvrđen prekomjeran broj sulfidoreducirajućih klostridija, te u dva uzorka prekomjeran broj kvasaca i plijesni. Da bi se proizveo sir Škripavac ujednačenog sastava i visoke kvalitete, ova su istraživanja ukazala na nužnost uvođenja standarda u tehnologiju proizvodnje na OPG. Kako bi se zadržala tradicijska obilježja sira i omogućio plasman, sir je potrebno proizvoditi iz higijenski vrlo kvalitetnog mlijeka u odgovarajućim uvjetima na OPG. Time bi se stekli uvjeti za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla sira, definirani EU propisom Br. 1804/99. i Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, Republike Hrvatske (NN 80/05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178022
0178023
0178016

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Višnja Krapljan (autor)

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Samir Kalit (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Magdić, Višnja; Kalit, Samir; Havranek, Jasmina
Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta // 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek, 2006. str. 619-620 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Magdić, V., Kalit, S. & Havranek, J. (2006) Sir Škripavac - tehnologija i kvaliteta. U: Jovanovac, S. & Kovačević, V. (ur.)41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova = 41st Croatian and 1st International Symposium on Agriculture : proceedings.
@article{article, author = {Magdi\'{c}, Vi\v{s}nja and Kalit, Samir and Havranek, Jasmina}, year = {2006}, pages = {619-620}, keywords = {kvaliteta, sir \v{S}kripavac, tehnologija, tradicionalni sir}, isbn = {953-6331-39-X}, title = {Sir \v{S}kripavac - tehnologija i kvaliteta}, keyword = {kvaliteta, sir \v{S}kripavac, tehnologija, tradicionalni sir}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Magdi\'{c}, Vi\v{s}nja and Kalit, Samir and Havranek, Jasmina}, year = {2006}, pages = {619-620}, keywords = {qulaity, Skripavac cheese, technology, traditional cheese}, isbn = {953-6331-39-X}, title = {Skripavac cheese - technology and quality}, keyword = {qulaity, Skripavac cheese, technology, traditional cheese}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font