Pregled bibliografske jedinice broj: 281349
Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine
Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 281349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine
(Determination of phenolics amount and antioxidant activity in mandarin juices)
Autori
Sakač, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.03
Godina
2005
Stranica
61
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; flavonoidi; neflavonoidi; nektar mandarina; prirodni sok od mandarina
(antioxidant activity; flavonoids; mandarine juice; mandarin nectar; nonflavonoids)
Sažetak
U sokovima mandarine s različitim udjelima voća (50, 65, 80, 100%) proizvedenim od sorte Kuno određivani su ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi, te antioksidativna aktivnost. Navedeni sokovi su proizvedeni bez i s dodatkom 0, 2% askorbinske kiseline, te je u njima ispitana stabilnost fenolnih spojeva tijekom skladištenja. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određivani su spektrofotometrijski. Antioksidativna aktivnost određivana je metodom pomoću slobodnog radikala 1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil-a. Svi ispitivani sokovi mandarine pokazuju značajnu antioksidativnu aktivnost. Tijekom skladištenja (45 dana, pri 4oC) smanjila se koncentracija fenolnih spojeva u svim sokovima neovisno o udjelu voća ili dodatku askoribinske kiseline. Dobiveni rezultati ukazuju da dodana količina askorbinske kiseline ima mali utjecaj na antioksidativnu aktivnost sokova mandarine tijekom skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)