Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281349

Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine


Sakač, Valentina
Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 281349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine
(Determination of phenolics amount and antioxidant activity in mandarin juices)

Autori
Sakač, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.03

Godina
2005

Stranica
61

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; flavonoidi; neflavonoidi; nektar mandarina; prirodni sok od mandarina
(antioxidant activity; flavonoids; mandarine juice; mandarin nectar; nonflavonoids)

Sažetak
U sokovima mandarine s različitim udjelima voća (50, 65, 80, 100%) proizvedenim od sorte Kuno određivani su ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi, te antioksidativna aktivnost. Navedeni sokovi su proizvedeni bez i s dodatkom 0, 2% askorbinske kiseline, te je u njima ispitana stabilnost fenolnih spojeva tijekom skladištenja. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određivani su spektrofotometrijski. Antioksidativna aktivnost određivana je metodom pomoću slobodnog radikala 1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil-a. Svi ispitivani sokovi mandarine pokazuju značajnu antioksidativnu aktivnost. Tijekom skladištenja (45 dana, pri 4oC) smanjila se koncentracija fenolnih spojeva u svim sokovima neovisno o udjelu voća ili dodatku askoribinske kiseline. Dobiveni rezultati ukazuju da dodana količina askorbinske kiseline ima mali utjecaj na antioksidativnu aktivnost sokova mandarine tijekom skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sakač, Valentina
Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sakač, V. (2005) 'Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Saka\v{c}, Valentina}, year = {2005}, pages = {61}, keywords = {antioksidativna aktivnost, flavonoidi, neflavonoidi, nektar mandarina, prirodni sok od mandarina}, title = {Odre\djivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine}, keyword = {antioksidativna aktivnost, flavonoidi, neflavonoidi, nektar mandarina, prirodni sok od mandarina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Saka\v{c}, Valentina}, year = {2005}, pages = {61}, keywords = {antioxidant activity, flavonoids, mandarine juice, mandarin nectar, nonflavonoids}, title = {Determination of phenolics amount and antioxidant activity in mandarin juices}, keyword = {antioxidant activity, flavonoids, mandarine juice, mandarin nectar, nonflavonoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font