Pregled bibliografske jedinice broj: 281341
Utjecaj ambalažnog materijala na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva ketchupa tijekom skladištenja
Utjecaj ambalažnog materijala na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva ketchupa tijekom skladištenja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 281341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ambalažnog materijala na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva ketchupa tijekom skladištenja
(The influence of packaging material on physico-chemical and sensory characteristics of ketchup during storage)
Autori
Mihalec, Ljerka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.10
Godina
2006
Stranica
81
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
koekstrudirana ambalaža; polietilentereftalat (PET); polipropilen; skladištenje; ketchup
(coextruded packaging material; storage; ketchup)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti najprihvatljiviji ambalažni materijal za pakiranje ketchupa i ispitati rok trajnosti ketchupa. U tu svrhu ispitivani su uzorci ketchupa pakirani u tri vrste ambalažnog materijala (PET, koekstrudirana i polipropilenska boca) i skladišteni pri različitim temperaturama. Uzorcima koji su skladišteni pri temperaturi 25oC fizikalno-kemijska i senzorska svojstva ispitivana su tijekom 12 mjeseci, a onima skladištenima pri temperaturi 37oC tijekom 4 mjeseca. Dobiveni rezultati pokazali su da je PET najprihvatljiviji ambalažni materijal za pakiranje ketchupa, te da mu je rok trajnosti 12 mjeseci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)