Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281305

Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.)


Dučkić, Vedrana
Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 281305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.)
(Phenol composition and antioxidant activity of sage teas (Salvia officinalis L.))

Autori
Dučkić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.05

Godina
2006

Stranica
76

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
Salvia officinalis L.; čaj od kadulje; flavonoidi; neflavonoidi; antioksidacijska aktivnost
(Salvia officinalis L.; sage tea; flavonoids; nonflavonoids; antioxidant activity)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je pratiti utejcaj načina pripreme čaja kadulje na kvalitetu čaja i ispitati kakve promjene nastaju tijekom stajanja čaja. To je proveeno praćenjem promjena u fenolnom sastavu čajeva (ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, flavan-3-oli, hidrolizirani tanini), spektrofotometrijskim određivanjem boje čajeva, određivanjem antioksidacijske aktivnosti čajeva DPPH-metodom, kao i senzorskim ocjenjivanjem čajeva kvantitativnom deskriptativnom analizom (QDA). Također, osušeni listići kadulje podvrgnuti su analizi fizikalno-kemijskih parametara. Najveća količina fenolnih spojeva kao i najveća antioksidacijska aktivnost određena je u čajevima kod kojih su listići bili 10 i 30 minuta u kontaktu sa vodom. Nakon 30 minuta stajanja izgubila se znatna količina fenolnih spojeva i smanjila se antioksidacijska aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dučkić, Vedrana
Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dučkić, V. (2006) 'Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Du\v{c}ki\'{c}, Vedrana}, year = {2006}, pages = {76}, keywords = {Salvia officinalis L., \v{c}aj od kadulje, flavonoidi, neflavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost \v{c}ajeva kadulje (Salvia officinalis L.)}, keyword = {Salvia officinalis L., \v{c}aj od kadulje, flavonoidi, neflavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Du\v{c}ki\'{c}, Vedrana}, year = {2006}, pages = {76}, keywords = {Salvia officinalis L., sage tea, flavonoids, nonflavonoids, antioxidant activity}, title = {Phenol composition and antioxidant activity of sage teas (Salvia officinalis L.)}, keyword = {Salvia officinalis L., sage tea, flavonoids, nonflavonoids, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font