Pregled bibliografske jedinice broj: 281305
Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.)
Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.), 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 281305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.)
(Phenol composition and antioxidant activity of sage teas (Salvia officinalis L.))
Autori
Dučkić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.05
Godina
2006
Stranica
76
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
Salvia officinalis L.; čaj od kadulje; flavonoidi; neflavonoidi; antioksidacijska aktivnost
(Salvia officinalis L.; sage tea; flavonoids; nonflavonoids; antioxidant activity)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je pratiti utejcaj načina pripreme čaja kadulje na kvalitetu čaja i ispitati kakve promjene nastaju tijekom stajanja čaja. To je proveeno praćenjem promjena u fenolnom sastavu čajeva (ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, flavan-3-oli, hidrolizirani tanini), spektrofotometrijskim određivanjem boje čajeva, određivanjem antioksidacijske aktivnosti čajeva DPPH-metodom, kao i senzorskim ocjenjivanjem čajeva kvantitativnom deskriptativnom analizom (QDA). Također, osušeni listići kadulje podvrgnuti su analizi fizikalno-kemijskih parametara. Najveća količina fenolnih spojeva kao i najveća antioksidacijska aktivnost određena je u čajevima kod kojih su listići bili 10 i 30 minuta u kontaktu sa vodom. Nakon 30 minuta stajanja izgubila se znatna količina fenolnih spojeva i smanjila se antioksidacijska aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)