Pregled bibliografske jedinice broj: 281282
Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja
Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 281282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja
(Change in the colour of apple and sour cherry syrups during storage in different conditions)
Autori
Bukulin, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.02
Godina
2005
Stranica
73
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
jabuka; višnja; boja; fenolni spojevi; antocijani
(apple; sour cherry; colour; phenolic compounds; anthocyanins)
Sažetak
Boja je jedan od bitnih parametara kvalitete voćnih sirupa. Neki nedostaci u pogledu boje mogu znatno umanjiti kvalitetu voćnih sirupa i time umanjiti njihovu prihvatljivost od strane potrošača. Iz tih je razloga cilj ovog diplomskog rada bio pratiti i registrirati promjenu boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom skladištenja pri različitim uvjetima. U tu su svrhu odmah nakon proizvodnje izuzeti uzorci voćnih sirupa jabuke i višnje i postavljeni na skladištenje pri različitim uvjetima (na svjetlu pri 20oC, u tami pri 10oC, u tami pri 37oC). U početnim uzorcima i uzorcima tijekom skladištenja određivan je udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, antocijana, te antioksidativna aktivnost, apsorbancija (A440, A420 i A520) i transparencija (T440, T420 i T520). Također je provedeno i senzorsko ocjenjivanje svih uzoraka. Na temelju dobivenih rezultata vidljivo je da vrijeme, a pogotovo uvjeti skladištenja u većoj ili manjoj mjeri utječu na promjenu boje voćnih sirupa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058026
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)