Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281282

Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja


Bukulin, Jurica
Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 281282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja
(Change in the colour of apple and sour cherry syrups during storage in different conditions)

Autori
Bukulin, Jurica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.02

Godina
2005

Stranica
73

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
jabuka; višnja; boja; fenolni spojevi; antocijani
(apple; sour cherry; colour; phenolic compounds; anthocyanins)

Sažetak
Boja je jedan od bitnih parametara kvalitete voćnih sirupa. Neki nedostaci u pogledu boje mogu znatno umanjiti kvalitetu voćnih sirupa i time umanjiti njihovu prihvatljivost od strane potrošača. Iz tih je razloga cilj ovog diplomskog rada bio pratiti i registrirati promjenu boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom skladištenja pri različitim uvjetima. U tu su svrhu odmah nakon proizvodnje izuzeti uzorci voćnih sirupa jabuke i višnje i postavljeni na skladištenje pri različitim uvjetima (na svjetlu pri 20oC, u tami pri 10oC, u tami pri 37oC). U početnim uzorcima i uzorcima tijekom skladištenja određivan je udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, antocijana, te antioksidativna aktivnost, apsorbancija (A440, A420 i A520) i transparencija (T440, T420 i T520). Također je provedeno i senzorsko ocjenjivanje svih uzoraka. Na temelju dobivenih rezultata vidljivo je da vrijeme, a pogotovo uvjeti skladištenja u većoj ili manjoj mjeri utječu na promjenu boje voćnih sirupa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bukulin, Jurica
Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bukulin, J. (2005) 'Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukulin, Jurica}, year = {2005}, pages = {73}, keywords = {jabuka, vi\v{s}nja, boja, fenolni spojevi, antocijani}, title = {Promjena boje vo\'{c}nih sirupa jabuke i vi\v{s}nje tijekom razli\v{c}itih uvjeta skladi\v{s}tenja}, keyword = {jabuka, vi\v{s}nja, boja, fenolni spojevi, antocijani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukulin, Jurica}, year = {2005}, pages = {73}, keywords = {apple, sour cherry, colour, phenolic compounds, anthocyanins}, title = {Change in the colour of apple and sour cherry syrups during storage in different conditions}, keyword = {apple, sour cherry, colour, phenolic compounds, anthocyanins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font