Pregled bibliografske jedinice broj: 281273
Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda
Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 281273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda
(Influence of botanical and geographical origin on physico-chemical and sensory parameters of Croatian honey)
Autori
Matković, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.11
Godina
2006
Stranica
200
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
botaničko podrijetlo; fizikalno-kemijski parametri; geografsko podrijetlo; grupiranje podataka; med; PCA; senzorski parametri
(botanical origin; cluster analysis; physico-chemical parameters; geographical origin; honey; PCA; sensory analysis)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je karakterizacija hrvatskih medova (238 uzoraka tijekom tri kalendarske godine) pomoću fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene, utvrđivanje razlika u istraživanim parametrima među vrstama meda te procjena mogućnosti razlikovanja hrvatskih medova različitog botaničkog i geografskog podrijetla na temelju fizikalno-kemijskih karakteristika primjenom odgovarajućih statističkih metoda. Raspon dobivenih vrijednosti kretao se od 13, 9-20, 6% za udjel vode, 61, 0-77, 7% za udjel reducirajućih šećera, 0, 0-10, 7% za udjel saharoze, 0, 008-0, 904% za udjel pepela, 0, 110-1, 620 mS/cm za električnu provodnost, 4, 99-37, 74 mmol/kg za kiselost, 0, 11-34, 73 IN za aktivnost invertaze, 7, 38-38, 81 DN za aktivnost dijastaze, 23, 98-1020, 8 mg/kg za udjel prolina, 0, 36-99, 84 mg7kg za udjel HMF-a te -3, 6-3, 9 stupnjeva za specifični kut rotacije. Uočene su statistički značajne razlike u ispitivanim parametrima između različitih vrsta meda kao i razlike između istih vrsta meda, ali iz različitih godina. PCA i cluster analiza dale su očekivane rezultate: grupirao se izrazito bagremov med i kestenov med, slabije med planinske livade i livade dok se vjerojatno zbog manjeg broja uzoraka nisu grupirali cvjetni med i med kadulje. Također su se unutar iste vrste meda bagrema, kestena i livade uzorci grupirali prema geografskom podrijetlu uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija