Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281273

Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda


Matković, Domagoj
Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 281273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda
(Influence of botanical and geographical origin on physico-chemical and sensory parameters of Croatian honey)

Autori
Matković, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
2006

Stranica
200

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
botaničko podrijetlo; fizikalno-kemijski parametri; geografsko podrijetlo; grupiranje podataka; med; PCA; senzorski parametri
(botanical origin; cluster analysis; physico-chemical parameters; geographical origin; honey; PCA; sensory analysis)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je karakterizacija hrvatskih medova (238 uzoraka tijekom tri kalendarske godine) pomoću fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene, utvrđivanje razlika u istraživanim parametrima među vrstama meda te procjena mogućnosti razlikovanja hrvatskih medova različitog botaničkog i geografskog podrijetla na temelju fizikalno-kemijskih karakteristika primjenom odgovarajućih statističkih metoda. Raspon dobivenih vrijednosti kretao se od 13, 9-20, 6% za udjel vode, 61, 0-77, 7% za udjel reducirajućih šećera, 0, 0-10, 7% za udjel saharoze, 0, 008-0, 904% za udjel pepela, 0, 110-1, 620 mS/cm za električnu provodnost, 4, 99-37, 74 mmol/kg za kiselost, 0, 11-34, 73 IN za aktivnost invertaze, 7, 38-38, 81 DN za aktivnost dijastaze, 23, 98-1020, 8 mg/kg za udjel prolina, 0, 36-99, 84 mg7kg za udjel HMF-a te -3, 6-3, 9 stupnjeva za specifični kut rotacije. Uočene su statistički značajne razlike u ispitivanim parametrima između različitih vrsta meda kao i razlike između istih vrsta meda, ali iz različitih godina. PCA i cluster analiza dale su očekivane rezultate: grupirao se izrazito bagremov med i kestenov med, slabije med planinske livade i livade dok se vjerojatno zbog manjeg broja uzoraka nisu grupirali cvjetni med i med kadulje. Također su se unutar iste vrste meda bagrema, kestena i livade uzorci grupirali prema geografskom podrijetlu uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Matković, Domagoj
Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Matković, D. (2006) 'Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matkovi\'{c}, Domagoj}, year = {2006}, pages = {200}, keywords = {botani\v{c}ko podrijetlo, fizikalno-kemijski parametri, geografsko podrijetlo, grupiranje podataka, med, PCA, senzorski parametri}, title = {Utjecaj botani\v{c}kog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda}, keyword = {botani\v{c}ko podrijetlo, fizikalno-kemijski parametri, geografsko podrijetlo, grupiranje podataka, med, PCA, senzorski parametri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matkovi\'{c}, Domagoj}, year = {2006}, pages = {200}, keywords = {botanical origin, cluster analysis, physico-chemical parameters, geographical origin, honey, PCA, sensory analysis}, title = {Influence of botanical and geographical origin on physico-chemical and sensory parameters of Croatian honey}, keyword = {botanical origin, cluster analysis, physico-chemical parameters, geographical origin, honey, PCA, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font